diumenge, 24 d’abril del 2016

INGUES POR CADA VEGADA QUE NO DIGUES LA VERITAT




TINGUES POR CADA VEGADA QUE NO DIGUES LA VERITAT

Aquesta és una recomanació moralista de Ramon Llull, que desconeixen molts polítics, especialment els qui porten més ocupats els periodistes, que els van al darrere, gravadora en mà, cercant les seues boutades i mentides. Aprofite per a enviar una besada a Laura Ballester i les gràcies a tots.

Les mentides que amollen els polítics, per a justificar-se, són tan grosses i evidents, com la seua immensa cara dura. I la seua golafreria. No sé com tenen l’atreviment d’eixir al carrer. La llista d’aquesta gent és enorme i no sabria dir qui es mereix més la reprovació i el deshonor, però crec que darrerament han estat especialment miserables Soria, Rita Barberà, Blesa, Rato i Aznar, especialment aquest; hi ha més púrria, com tots sabem.

Ara estan al tall judicial els xoriços que s’ocuparen de la visita del Papa a València, o siga els qui se’n lucraren sacrílegament. Comença, doncs, el calvari judicial de Juan Cotino, qui, de tots els mafiosos que seran jutjats, és qui no té perdó, perquè és un membre de l’Opus Dei i, per tant, el seu pecat és el major. Curiosament, el jutge coincideix i el responsabilitza de ser el factòtum de la màfia papista.

Hi ha un refrany que diu que s’agafa primer un mentider que un coix, però ja sabem que els refranys no són paraula de Déu. Ací, tota aquesta gentola, que n’ha dites les que ha volgut, ha tingut moltes “facilitats” per a no ser agafats. La protecció del govern, la immunitat dels seus càrrecs, la condescendència dels jutges (d’alguns), i sobre tot la protecció del seu partit (el PP).

D’aquesta manera ha costat tant que els denuncien, que instruïsquen els seus casos, que els jutgen, que els sentencien, que vagen a la presó (d’on poden eixir en un curt termini, com en el cas de Fabra) i que es recuperen els diners que han furtat. Quin escàndol!

Com es tracta de la gent que més ha manat en tot l’Estat, el seu mal exemple marcarà la història del segle passat i part de l’actual. Els llibres no parlaran, com en altres casos, de biennis o triennis negres, ni de setmanes tràgiques, ni de guerres fredes... Propose que es fixe com l’època de la gran depravació, que anirà de Franco a la recuperació de la democràcia, setanta-set anys (1936-2016).

De la recuperació de la democràcia, d’això es tracta. La nostra societat necessita superar-ho tot i obrir-se a un futur més net i transparent, fent fora les hipoteques dels malfactors de la dreta. Un govern que s’hi dedique de veritat és el que necessita l’Estat.

Aquest govern l’ha de conformar gent nova, gent neta, gent renovadora, Que òbriguen els ulls els partits que han de fer la renovació, perquè no poden cedir a les pressions de les sangoneres (bancs i empresaris) que estan a l’aguait; ni a les pressions d’alguns mitjans; ni han de cedir dòcilment a les decisions de l’Europa capitalista.

Com aquests partits han fracassat en l’intent de formar govern, de cara a les noves eleccions hauran de prendre tres grans decisions: han de treure’s de sobre els respectius “barons”, que els atenallen; han de deixar de costat cap pretensió que ningú és millor que un altre; han de ser capaços de treballar pels objectius que acorden les majories i deixar de costat les visions particulars. A partir d’això, arribar a conformar un programa i un govern hauria de ser més fàcil que ho ha estat ara.

Evidentment, com em referisc a un govern d’esquerres fort i clar (i net de xoriços, perquè no es pot repetir el trauma que hem patit), en el programa s’han de fixar els grans acords per a millorar els serveis socials, entre els quals la sanitat, l’educació i les atencions als desvalguts. Però també els acords per a reformar les institucions i el control sobre les mateixes.

No és qüestió menor que s’hagen de comprometre a donar solució a les reivindicacions nacionalistes. La història de l’Estat és tan profundament centralista i tan antinacionalista, que s’ha de canviar radicalment i s’ha de conformar un nou Estat. La fòrmula (confederació, federació o independència) haurà de ser la que el pobre trie, democràticament, amb referèndums ad hoc.

Quan dic referèndums ad hoc vull dir que els territoris han d’elegir ells per ells, cadascú d’ells. No té sentit que els andalusos hagen de decidir pels catalans, o els bascos pels extremenys.

Mentre es va fent net i aclarint el futur, vull referir-me, ad hoc, al meu partit (Bloc-Compromís). Darrerament hem tingut molta xamba, a banda que s’hagen fet bé algunes coses, però treballar bé no serveix de res si finalment no l’encertes i no et fas necessari per a ningú.  Crec que estem lligats al pròxim govern d’esquerres. Ja no estem en l’època de les batalletes, dels manifestos dels sotasignants, ni de les maniobres fosques de cap salvapàtries, que no té por quan no diu la veritat. Com qui em coneix sap de qui parle, si ningú vol que m’hi torne a posar, que m’ho diga... i parlaré, també, dels Borges.







diumenge, 17 d’abril del 2016

AMB CINC HOMES JUSTOS, EL SENYOR SALVARIA EL PP



AMB CINC HOMES JUSTOS, EL SENYOR SALVARIA EL PP


Supose que això és el que faria Déu, si trobava tan sols cinc homes justos al PP, perquè els perdonaria, de tant bo que és. Ja ho féu a Sodoma on, malgrat que estava decidit a acabar amb la corrupció que hi havia, arrasant la ciutat, a petició d’Abraham consentí a perdonar-los la vida, a condició de trobar cinc homes justos. Com no els hi havia, envià una pluja de foc i sofre i acabà amb tots ells i amb la veïna Gomorra, també corrupta.  Amb la intervenció de dos àngels, únicament es salvaren Lot i la seua família.

En el cas del PP hi ha tanta corrupció que ara podria repetir-se la mateixa operació. L’única possibilitat que tenen és que Déu hi trobe només cinc populars justos, cosa que al pas que van és molt difícil. És cert que a Sodoma i Gomorra la depravació era sexual i no de corrupcions urbanístiques, ni d’evasió de capitals, ni de suborns, ni de comissions, ni de xecs en B. Però, a Déu tant li fa un pecat com un altre i de fet en els seus manaments hi ha concretament els de no robar, de no desitjar els béns del proïsme, i de no dir mentides.

És evident que tots els casos de corrupció que estan actualment en els jutjats tenen a veure amb el lucre, amb les comissions a l’egípcia, amb l’evasió de capitals a Panamà, etcètera. I pel que fa a les mentides ja s’ha vist amb quina cara més dura han actuat i actuen sistemàticament. Com exemples (evidentment, mals exemples) podem citar elministre Soria, el totus tuus de Cotino, els ducs Undargarín i senyora; l’alcaldessa Rita; l’inefable Rus... Tots diuem més mentides que alenen.

En una situació tan dramàtica com la que estem vivint és més que evident que als ciutadans ens sobren motius per a estar decebuts, descoratjats, i fins i tot desesperats. Decebuts ho estan els milions de votants del PP, als quals els cau la cara de vergonya d’haver donat suport a tanta gentola. El coratge l’hem perdut la majoria dels ciutadans, que no veiem que la corrupció acabe mai, donat el rosari de males notícies de cada dia. Com els milions d’euros que uns s’emporten els paguem entre tots nosaltres, dir que la societat està descoratjada encara és dir poc.

Pel que fa als més desesperats, els qui no tenen treball, els qui no arriben a finals de mes, els qui ho han perdut tot, els qui passen penúries extremes, els xiquets desnodrits... Què poden esperar? Segons Càritas, l’estat espanyol és el que està en pitjors condicions d’Europa, per darrere dels estats balcànics. Quina vergonya d’estat, quina desgràcia d’estat!

Doncs, en aquest panorama catastròfic, mira-te’ls, els nostres salvadors entretinguts a no arribar enlloc. És absolutament incomprensible que encara no hagen arribat a cap acord per a formar govern i començar a atendre les situacions més peremptòries i urgents; per a posar fre a la sagnia que està deixant exhaust l’erari públic; per a començar a impartir justícia amb els corruptes; per a començar a governar...

L’única cosa certa és que, mentre tot està sumit en la foscor i el desacord, ha arribat l’hora de les declaracions de renda. O siga, l’hora, per a molts, de més decepció, de més descoratjament, de més desesperació.

Jo sóc dels qui creuen que els socialistes són els responsables de la situació de bloqueig en què es troba l‘única possibilitat de formar govern, amb els podemistes, Compromís, EU i l’abstenció dels nacionalistes. L’intent de fer govern amb els pseudo-populars de Rivera ha fracassat i els socialistes haurien de reconèixer-ho definitivament. Si no es decideixen per un govern d’esquerres i, en conseqüència, ha d’haver noves eleccions, els socialistes ho pagaran molt car; podríem dir que s’abocaran a un suïcidi col·lectiu.

Falten uns pocs dies perquè sapiguem si hi ha fumata blanca o no, si els socialistes accepten que la situació exigeix que un govern a la valenciana és l’única solució, per a l’estat i per a ells mateix, perquè un pacte entre ells i Rivera i l’abstenció dels altres, és una barbaritat. Els socialistes, doncs, tenen la responsabilitat, tenen la paraula,

Pot passar que hi hagen noves eleccions. Com jo sóc de front popular, en aquest cas reclamaré un gran pacte entre Iglesias, Compromís, EU..., perquè d’alguna manera s’haurà d’evitar un altre govern de la dreta. Espere que llavors, els resultats ens afavoriran i que el pròxim govern el conformarà aquest front popular, al qual els socialistes no tindran més remei que recolzar o combatre.

Si hi ha noves eleccions, doncs, defensaré els acords entre els partits d’esquerra nacionalista i Podem, amb els comunistes i amb la societat civil més progressista: fronts populars! Fa uns dies, a Mallorca, ho he estat comentant amb gent de Mes (l’equivalent illenc de Compromís), que no pactaren en les anteriors eleccions i ara troben aquests pacte necessari, perquè els podria convertir en la primera força política de les Illes.

Sobre el País Valencià estic d’acord amb dues coses: amb el reforçament del Bloc (Compromís) i amb conformar un front popular, amb Podem i EU. Es tracta de canviar un govern popular molt injust, per un front popular més just i cadascú ha de triar.












diumenge, 10 d’abril del 2016

UN GOVERN A LA VALENCIANA I ALTRES REFLEXIONS






UN GOVERN A LA VALENCIANA I ALTRES REFLEXIONS

Crec que la millor solució al galimaties polític actual és un govern d’esquerres i a la valenciana. Però, de la mateixa manera que en la paella s’ha d’anar molt amb compte perquè no falte ni el garrofó, que és el senyal inequívoc que és autèntica, en un govern a la valenciana tampoc no ha de faltar ningú. És a dir que han de formar part PSOE, Podem, EU, Compromís i, per activa o per passiva, ERC.

Perquè posats a invocar la solució valenciana, un govern de canvi, progressista i reformista ha de ser d’esquerres o no serà. La dreta ni és progressista, ni reformista i, per tant, no pot aportar un canvi de res. Quan érem joves dèiem que el País Valencià serà d’esquerres o no serà (segons la fórmula de Joan Fuster). Els valencians hem pogut comprovar que, sota els governs de la dreta, no hem estat altra cosa que un país de corrupció i de balafiament de recursos, o siga una misèria. Fins que no s’ha recuperat el govern d’esquerres no hem començat a fer alguna cosa positiva.

Crec, doncs, que no s’ha de comptar amb Ciutadans, perquè no és d’esquerres i perquè no són de fiar, així de clar. A fi de comptes, qui està al seu darrere són els qui han recolzat fins ara al PP i per això llurs programes s’assemblen tant en matèria econòmica, social i educatiu, detalls a banda. I per això Rivera insisteix que prefereix un pacte amb els populars i els socialistes.

En conseqüència, l’intent d’arribar a un acord socialista-podemista-ciutadanista és impossible, com està demostrant-se. Que els socialistes abaixen del burro, doncs, i que accepten un pacte amb tota l’esquerra, o que es tornen a repetir les eleccions i que el poble decidisca. Les enquestes no pinten massa bé, especialment per al PSOE. Les enquestes que asseguren una remuntada populars són sincerament increïbles. Però, el poble és el qui dirà.

Per altra banda, sobre les picabaralles al Congrés, que tant han alarmat alguns predicadors del bé i del mal, opine que són positives. L’oratòria més contundent, els raonaments més agusats, poden recolzar-se amb atacs i amb paraules grosses; per què no? Els discursos han de ser enèrgics i el que interessa són els continguts. Les paraules que emfatitzen i que irriten l’enemic donen color i matisos, més que les paraules beates, ben educades i hipòcrites. Al pa, pa i al vi, vi.

Vull referir-me ara a uns correus i comentaris que m’han fet arribar uns amics que no han entès els meus darrers articles el partit Barça-Madrid, que jo pronosticava que guanyaríem i que perdérem. Els he dit que si no els entengueren és perquè no llegiren bé, o no saben llegir entre línies. Jo continue mantenint que aquests clubs són molt més que uns clubs, que amb el Madrid juguen “ells” i amb el Barça, nosaltres. I continue confiant que el Barça guanyarà les tres competicions, Copa, Lliga i Champions. Se m’ha censurat per dir-ho?

Sobre els papers de Panamà, que és un tema ben gros, no ens hem escandalitzat prou encara. L’evasió de capitals no és sols la que han descobert els periodistes en aquell paradís fiscal i en aquell despatx d’advocats. Hi ha milers de despatxos d’advocats i de bancs, a tot arreu del món, dedicats a les maniobres d’ocultar les fortunes dels privilegiats i no sols als paradisos fiscals coneguts. Per altra banda, sabem que totes les legislacions tributàries del món permeten que les elits paguen menys que la major part del veïnat. S’haurien de canviar les legislacions que ho permeten.

Però hi ha més, perquè amb l’escàndol de Panamà s’ha posat de relleu la implicació de molts governants, molts polítics i molts peixos grossos amaguen les seues fraudulentes fortunes, recorrent a aquests tinglados. Com van a canviar les legislacions si els mateixos governants estan implicats?

Finalment vull referir-me al fenomen dels mitjans que, amb l’excusa que els ajuntaments han d’informar, els dediquen a la propaganda política i a l’autobombo, a càrrec del pressupost. El tema és delicat i els governants han d’actuar amb tacte i amb equilibri, si volen que els papers d’informació municipals siguen interessants i creïbles.

Ho dic perquè al meu poble ha aparegut un d’aquests mitjans, que li diuen diari, malgrat que no ho és, perquè no ix cada dia. S’informa d’activitats i d’un seguit de projectes que estan executant-se o que s’executaran, gràcies a l’habilitat de l’ajuntament per aconseguir diners a fons perdut. Molt bé. Però, amb 8 pàgines i 40 fotografies (algunes repetides i la major part sense peu), quants caretos de l’alcalde i d’alguns regidors hi apareixen? N’he comptat 16 caretos, o siga 2 per pàgina. No em sembla bé, fan el mateix que feia Baixauli i que tots criticàvem.

El “diari” és senzillament lamentable, però ja se sap que d’on no hi ha, no en raja. Ara bé, he trobat impresentable l’intent d’apropiar-se de la capçalera del Punt, actualment inactiu. El titular del nou diari municipal és precisament EL PUNT de SILLA. La intenció dels promotors de la idea, que sembla que són Podem i EU, és bona. Els primers dediquen unes paraules d’elogi al desaparegut Punt, del qual diu que “forma part del nostre patrimoni col·lectiu”. I també EU, que recorda que el primer punt del seu programari era “recuperarem el Punt de Silla”.

Què diuen els altres partits al respecte? Res. Em crida l’atenció el silenci de Compromís, que era el gran beneficiat del Punt, durant els anys que ha estat en actiu, encara que darrerament no hi posaven cap interès i/o fins i tot era boicotejat. Al menys en aquest número 1, Març 2016, continuen desganats, pel que es veu.

Malgrat que no volia, posar-m’hi, ni vull, no puc deixar de fer aquesta crítica pietosa. Des dels temps de l’alcalde franquista Brocal sempre he estat crític amb el poder. Ho vaig ser amb L. Martínez, amb Baixauli, també amb el quadripartit, camuflat d’Empar Zaragozà, crític contra mi mateix i finalment crític contra Simeon. Tots es queixaren i alguns em denunciaren als jutjats (Brocal i Baixauli) i perderen. Altres m’amenaçaren (Prieto, Melero)... No vaig a callar-me ara perquè siguen “els meus”.









diumenge, 3 d’abril del 2016

M’HE EQUIVOCAT PERQUÈ EL BARÇA HA FET FIGA



M’HE EQUIVOCAT PERQUÈ EL BARÇA HA FET FIGA

Ahir dia 4 d’abril, a punt de començar el partit entre el Barça i el Real Madrid, em vaig comprometre a avançar els resultats: 4 a 1. “Si m’equivoque ja demanaré disculpes”, deia, i per tant les demane. El futbol és així i si no jugues bé, nyaca, te la foten. El Barça no jugà bé, la pilota no anava lleugera, el trident estava absent, no hi havia inspiració. Una decepció, evidentment.

Així i tot, llevat del resultat, la resta de les reflexions que feia sobre els dos equips la mantinc. El Barça perdé tres punts, però continua per davant de tots. Hem d’esperar que els jugadors es recuperen  i que el Barça recupere el ritme. S’ha de rematar la feina, guanyant la Copa, guanyant la Lliga i la Champions.

A banda d’aquesta rectificació, tota la resta del meu article d’anit va a missa i hi ha més dies que llonganisses.



dissabte, 2 d’abril del 2016

BARÇA, 4 – MADRID, 1. I MONTORO FENT LA MÀ



BARÇA, 4 – MADRID, 1. I MONTORO FENT LA MÀ

El “clàssic” que van a jugar el Barça contra el Real Madrid no serà un partit més, dels que juguen de tant en tant aquests dos grans equips, perquè estan en joc moltes altres coses que guanyar o no, futbolístiques i polítiques. Escric i penge al meu blog aquest article, a punt de començar el partit, que pronostique que guanyarà el Barça (4-1).

Pel que fa al futbol, el prestigi i la moral de l’equip espanyol, patiran una nova sotragada, que s’afegirà al fet d’haver-se autoexclòs de la Copa, per burros. Pel que conten, la crisi en el Real Madrid no té solució. Semblava que Zidane els havia encoratjat, però no ha estat així. Amb quina moral, doncs, afrontaran la Champions, que és l’únic títol que encara poden guanyar aquesta temporada, però que perdran? Un fracàs olímpic.

La solució al fracàs dels madrilenys serà invertir més diners, comprant jugadors. Tot ho solucionen a base de cartera, que per això el seu president és el prestidigitador i constructor d’alta volada, Florentino Pérez. Aquest famós personatge, encara que està immers en un seguit de problemes econòmics i judicials, durà cares noves i farà rebufar un poc l’equip i prou. De moment, però, la gent ja comença a demanar el seu cap...

El Real Madrid és l’equip prototip d’Espanya, o siga que és l’equip del règim, des de Franco ençà. Circumstancialment, el fracàs d’avui anirà del bracet amb el fracàs de Rajoy i del partit popular, perquè la crisi del Madrid equival a la crisi del govern espanyol. Com volen que siga així, doncs que es fotin.

Capítol a banda és el jugador estrella, Cristiano Ronaldo, perquè el fracàs de l’equip l’arrossegarà indubtablement, i el farà fracassar en l’obtenció de premis i altres reconeixements. Encara podrà donar gràcies si pot continuar anunciant calçotets.

A casa del Barça passa tot just al revés que a ca Florentino. Aquí tot són èxits: Lliga, Copa i possiblement la Champions. Els nostres jugadors, en lloc de pair fracassos, han d’anar alerta per a no enfitar-se de tants èxits.

Paral·lelament al que passa a Madrid, el triomf del Barça és el triomf de Catalunya. Així se sent al Principat i a tot arreu dels països catalans, on hi ha la de moltíssima gent que així ho sent i ho viu, com es veu per les penyes que hi ha a tot arreu.

I Montoro, què? Per què el porte a col·lació i dic que ens fa la mà? És un titular, destinat a captar l’atenció. Dubtava entre aquesta expressió o, copiant al president de Cantàbria, dir que és un “caradura”, que menteix descaradament.

En efecte, s’ha de tenir la cara molt dura per a atribuir el fracàs econòmic del PP a les autonomies. No vaig a entrar en donar cap explicació, perquè ja estan fent-ho els governs autonòmics, inclosos alguns dels del partit popular, i els comentaristes que en saben (i no els Maluenda i els Insa...).

El fracàs econòmic del govern que acaba és tan monumental o més que el que tingué Zapatero, jo crec que més. Especialment més greu encara per la sèrie de mesures antisocials que han posat en marxa, que han dut a la ruïna a tantíssima gent i que ara costarà molt de redreçar.

I tot és més greu encara perquè ens han deixat empenyorats per a les properes dècades i generacions, per la política fàtua que han practicat (ací hi ha més quilòmetres d’Ave que a tota Alemanya, i més aeroports, presumeix Rajoy, absurdament). I per la corrupció que han generat i de la qual s’han lucrat. Qui pagarà ara?

Montoro, amb la seua diabòlica cara dura, se’n riu sarcàsticament, insultant el poble, insultant els contribuents. Com diu una inscripció que tenen a Madrid, en una font pública: “Deo volente, rege clemente i populo contribuente, se hizo la fuente”;  o siga perquè Déu vol, el rei és clement i el poble paga, s’ha fet la font. Qui pagarà el dèficit, el forat que deixa el PP? Nosaltres pagarem, el poble.

Per què diuen Montoro i la vicepresidenta monyosa que “ells” paguen més que ningú? Ells no paguen res, perquè qui paga és el poble. Els governs són els administradors de l’erari públic i prou. Uns ho fan millor i altres pitjor, però aquest govern no són de fiar. Tenen la mà massa llarga, com han demostrat.

Si els desfalcs que fan els governants, els pagaren ells i subsidiàriament els respectius partits polítics, no hi haurien tants lladres. Però els surt a compte, perquè com estem veient, no tornen el que han furtat i els qui van a la presó en realitat fan vacances. Un any i mig vol el pixa insaciable d’Ortiz, pagar algun euro i a casa; a canvi diu que cantarà tot el que sap de les corrupcions en què ha participat. És el mateix que vol el tal Benavent (Imelsa). Si els fiscals accepten el tracte els negoci els haurà eixit rodó.

Entre tanta misèria moral que estem patint, crec que els ciutadans ens mereixem alguna alegria, que ens servisca de contrapès. Jo propose que guanyem aquesta nit al Madrid. Pronosdtique un resultat de 4-1, amb gols de Messi, Neymar, Suàrez i Piqué; Cristiano farà el gol de la vergonya. Serà l’hòstia i si m'equivoque, ja demanaré disculpes.

Són exactament les 19’40 hores, a punt de començar el partit i penge aquest article, jugant-me el tipus, futbolísticament. Ja tinc unes cerveses preparades i si sabera fer vudú, també clavaria unes agulles a la carassa de Montoro. Quina plaga de gent!