diumenge, 18 de gener del 2015

ELS ESTUDIANTS FARAN VAGA MALGRAT EL PP

ELS ESTUDIANTS FARAN VAGA MALGRAT EL PP
Article publicat a el Punt/Avui el dia 18 de gener de 2015

Jo sempre he pensat que en l'ofici de ser mestre entrava animar els joves estudiants a saber exigir els seus drets, a protestar quan els conculquen i definitivament a fer vaga, arribat el cas. Creia i crec que és una de les millors lliçons que podem donar-los, ensenyar-los a pensar i a viure com les persones lliures. No fer-ho seria deixar-los sucumbir en la passivitat i en la submissió, en la docilitat dels borrecs menats a l'escorxador.

Al llarg de la meua vida professional, o siga que com comencí en l'època de Franco i acabí fa dos anys (1960-2013), puc presumir d'haver animat els meus estudiants contra la dictadura, contra la transició, contra els centristes, contra els socialistes i contra els populars. Modestament, n'estic orgullós. En honor a la veritat, però, com en l'època de Franco tot era clandestí, també encoratjàvem els alumnes clandestinament; o subreptíciament, mitjançant la història, la literatura, etc.

Ja en la democràcia podíem parlar (debatre, animar i encoratjar els joves) amb més claredat i la cosa anà funcionant; fins que en 2012 guanyaren els populars. Com sabem, perquè ho estem patint, el govern de Rajoy ha significat una involució, un retrocés de més de 20 anys, en tots els ordres de la vida. Aquests dos anys (dos, encara que ens pareguen una eternitat) han estat com un bienni tenebrós. Com encara en falten dos més per a les properes eleccions, si no les avancen, ja sabem el que ens queda per patir. Coratge!

En el tema de l'ensenyament, l'encarregat de la involució ha estat el ministre Wert, amb la missió de putejar-nos, fins que la FAES diga prou. En el cas valencià, la cosa és diferent, perquè el govern està en mans del PP des de fa més de 20 anys, i durant aquest temps, aquesta gent, a més de tota la corrupció que han generat, ha organitzat un tiberi específic, d'agressions a la llengua, la cultura, i l'ensenyament. Per descomptat també en la sanitat, l'assistència social, les infraestructures, el món financer... En realitat el govern popular valencià ha estat pioner en molts dels aspectes als quals Rajoy s'hi dedica amb tant d'afany.

Una de les decisions polítiques del govern valencià fou el decret de 2008 (Camps era president i Font de Mora, conseller, quina parella) segons el qual els estudiants havien de presentar una autorització paterna, si volien secundar una vaga. El despropòsit era total i sols podia haver eixit d'uns caps tan mal ordenats com els d'aquests dos. Ja hem vist on ha acabat Camps, malgrat les oracions dels seus amics, especialment de Cotino i això que el seu viacrucis encara no ha començat de debó.

La justícia, però, ha esmenat el despropòsit d'aquell decret i el Tribunal Superior de Justícia de la CV, ha dictat sentència contra aquell decret, que, recorregut per la Generalitat, ha estat ratificat pel Tribunal Suprem. De moment, el que ha passat sembla un miracle! De tota manera, el secretari autonòmic d'Educació, Manuel Tomàs, ha dit que acataran la sentència i modificaran el decret, malgrat que mantenen que no “es de sentido común” el que ha dit el Suprem. O siga que estaran preparant la rèplica.

Així que els nostres estudiants podran decidir fer vaga, a partir dels 14 anys, com fan a les altres autonomies. Fantàstic, tu. Els adolescents ja saben que ajudar els bancs i fotre els treballadors i xicotets empresaris, està mal fet; o ajudar els bancs i permetre que aquests tiren fora de casa els qui no poden pagar-los la hipoteca abusiva; o reduir les beques i deixar sense poder estudiar milers de joves; o condemnar els joves universitaris a emigrar perquè ací no hi ha feina; o deixar sense ajuts tanta gent necessitada, mentre “la casta” viu i s'embutxaca els diners tan alegrement... Tot açò ho saben i fins i tot perquè ho viuen en les mateixes famílies, amb pares i germans en l'atur, amb problemes amb la hipoteca... Per què, doncs, no haurien de poder protestar, malgrat que siguen tan joves, si ja saben la veritat? Massa joves?

Ara que pense, el mateix troll Wert, segons la seua fatídica llei Lomque, vol que els estudiants decidisquen als 14 anys el seu futur triant entre el batxillerat i la formació professional; o que a les associacions de pares i mares se'ls suprimisquen competències. Aleshores, com quedem?

Per tant, els joves van a poder manifestar el seu desacord, la seua oposició, la seua rebel·lia, a les barbaritats de cada dia. Imaginem-nos què hauria passat si l'any 2012 els estudiants del l'Institut Lluís Vives de València no hagueren pogut protagonitzar la famosa Primavera de València. O si els Indignats de l'any passat no hagueren ocupat les places dels pobles, començant per la Puerta del Sol de Madrid i iniciat el procés que ha cristal·litzat en Podem/Podemos.

En realitat, als del PP el que els passa és que el món que volen els joves no és el seu món i això els espanta i intenten posar-hi fre. La història, però, no està per ells, com diuen les enquestes i com tots sabem. No és època d'escapularis, tant que els agraden (fixeu-vos en l'afecció que tenen a penjar-se'n un sempre que poden, en congressos, convencions... Tots porten el seu escapulari al coll).

Cal, doncs, felicitar la confederació autonòmica de pares i mares “Gonzalo Anaya” per la iniciativa que tingueren quan interposaren un contenciós contra aquell decret de la Conselleria. Encara que caldrà que vigilem, perquè aquesta gent, com ja he dit, són especialistes a burlar la llei, quan no els convé, com han fet amb el tema de la llengua, per exemple.