dimecres, 10 de novembre del 2010

ENTREVISTA A LEVANTE-EMV

ENTREVISTA A LEVANTE-EMV

Entrevista publicada a LEVANTE-EMV, el dia 9 de novembre de 2010, amb motiu de la publicació de l’encreuat 4.000.Entrevistador: Amat Sapena. Fotògraf: Abelard Comes.

Històric del nacionalisme i defensor de la llengua. Va ser alcalde de Silla de 2003 a 2007. Professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, s’encarrega de realitzar els encreuats en Panorama. I hui arriben al número 4.000, xifra històrica després de 12 anys ininterromputs de publicació.
- Com va sorgir fer encreuats en valencià?
- Fou a Valencia Semanal, possiblement l’any 78, amb l’Amadeu Fabregat de director. Després en publiquí a Noticias al Dia i a Diario de Valencia, que dirigí J.J.Pérez Benlloch; a Mediterraneo de Castelló, amb José Luís Torró; a la Cartellera Turia; a la revista Saó; i en multitud de publicacions comarcals. Finalment, de la mà de Joan Carles Martí i sota el patrocini de Ferran Belda, comencí la sèrie de Levante-EMV, on hem arribat al 4000. Tot plegat són molt anys.
— Com va començar aquesta afició seua?
- Com jo sempre he tingut clar que el País Valencià estarà normalitzat quan ho tindrà tot en valencià, apostí per fer encreuats, acceptant un repte que em llançà una senyoreta en un debat sobre normalització lingüística. Jo explicava que hauríem de tindre un periòdic, o més d’un, totalment en valencià, i ràdios, i novel·les rosa i revistes del cor, i pornogràfiques... De tot, d’una manera normal.
- Aconseguir aquesta xifra, és qüestió de treball, constància, imaginació...?
- Haver arribat a aquesta xifra vol dir que la cosa ha estat funcionant des de fa més de 12 anys, i això, sincerament, jo crec que és important.
— Actualment no hi ha una iniciativa similar a la Comunitat Valenciana.
- En realitat hi ha encreuaters per tot arreu, que s’han posat a la feina, però no d’una manera tan persistent com els nostres, però segurament ha estat perquè no han tingut l’oportunitat de trobar un periòdic amb ganes d’apostar com fa Levante-EMV.
— Quina es la resposta del públic?
- Sé que hi ha molta gent que els fa, però exactament no puc saber quanta, perquè llevat d’alguns encreuatistes, que s’han posat en contacte amb mi, la gent, en general no m’ho manifesta. Una cosa sí que sé i és que en algunes escoles empren els meus encreuats com a material escolar, cosa que trobe molt oportuna i per la qual felicite els mestres.
— És important que un diari líder com Levante-EMV incloga en la seua edició una pàgina en valencià?
- I tant! Ja s’hauria d’haver fet alguna cosa per a reconéixer-vos-ho, perquè en un país tan desnormalitzat com el nostre Levante-EMV és l’únic mitjà que cada dia ix al carrer amb una pàgina en valencià, amb l’encreuat inclòs; evidentment, si fora tot el periòdic en valencià encara seria millor, però aquesta és una altra història. Si Levante-EMV no ha rebut encara el reconeixement que es mereix, és perquè el nostre no és un país normalitzat.