diumenge, 28 de novembre del 2010

ENS HEM FET MASSA VELLS

ENS HEM FET MASSA VELLS
Article publicat a elpunt.cat el dia 28 de novembre de 2010

M'han caigut a sobre, i de sobte, dues commemoracions i no me n'he pogut escapolir de ninguna, així que aquest cap de setmana em veig obligat, d'una manera o d'altra, a recordar coses de fa gairebé cinquanta i quaranta anys. No diré que m'he enyorat de res, perquè els records no solen afectar-me, però repassant la pel·lícula, veig que no ens falten motius per a reaccionar, de molt diversa manera: des de deprimir-se, a agafar una escopeta i tirar-se a la muntanya... Tot estaria justificat.

Per una banda, amb motiu de l'Any Vicens Vives, la Universitat ha preparat una sèrie de conferències, taules rodones i una exposició en record de tres dels seus alumnes que foren professors a València, Tarradell, Reglà i Giralt, que ens introduïren la nova manera d'investigar i d'entendre la història. Jo havia decidit anar, evidentment, a la conferència de la meua amiga Carme Aranegui, hereva intel·lectual i professional de Tarradell, i prou, però m'han involucrat en alguna cosa més.

Inesperadament, i en contra de la meua voluntat, he d'intervenir-hi en una mena d'homenatge a aquells professors, per a testimoniar sobre la seua tasca docent, investigadora i política. Evidentment, entre els participants jo no sóc el més indicat, perquè professionalment no he seguit el camí de la investigació històrica, però no m'han valgut excuses.

Pensant de quina manera puc complir l'encàrrec de 5 minuts que se m'ha fet, he tingut la impressió, en primer lloc, que ens hem fet vells, cosa que no em preocupa gaire, però que és evident. I que tot açò d'ara, aquest país, no és aquell País Valencià que pensàvem. Hi ha més corrupció que mai i menys resposta; la gent calla; el polítics divaguen; el País Valencià i tot allò s'ha esfumat; l'autocensura s'ha enquistat en les nostres institucions universitàries i en els investigadors; es repudia a Joan Fuster; el nacionalisme cultural és el negoci d'un xoriço... De manera que ja veurem el que dic. Com m'he de centrar amb Tarradell, em venen al cap aquells versos “estos campos, !ay dolor!, que ves ahora, campos de soledad, mustio collado, fueron un tiempo Itàlica famosa”, que podríem aplicar a València.

L'altra commemoració en què estic involucrat és més amable: els quaranta anys de l'Institut Sanchis Guarner de Silla, del qual jo vaig estar dels fundadors. M'han invitat a assistir a un sopar i un acte lúdico-acadèmic i a intervenir. Molt bé; he vist aquelles criatures de fa quaranta anys, ara convertits en empressaris, professors, etc., amb fills i alguns amb néts. M'he sentit, doncs, vell, tant que he notat, crec que més que ningú, que el magatzem que utilitza l'actual ajuntament de Silla per als actes socials és una injúria a la ciutat.

L'anterior govern, que jo presidia, havíem iniciat la construcció d'un edifici multifuncional, per a celebrar aquests events, que l'actual govern interrompé dràsticament, amb subterfugis legals, injustificables davant la raó i del sentit comú. En lloc d'aquell edifici que estàvem fent, l'ajuntament ha posat a disposició del veïnat una nau industrial, batejada de Nau Jove, amb coberta d'uralita, sense sonoritat, sense calefacció i sense llicència d'activitats! Quina ignomínia.

Jo no hi havia estat mai, aïllat com visc d'actes socials de torta mena, i anit m'indigní. No sé què pensarien els regidors presents a la nau de Vamasa, concretament Hermínio Vedreño, del qual em puc creure qualsevol cosa, però sobre tot m'hauria agradat saber el que pensava una dona molt més sensible, intel·ligent i eficaç com és l'Anna Manrique. Què fa aquesta dona en un equip de govern com el de Baixauli?

Així que, gelat com un rave des d'anit, cabrejat per les cabòries històriques en què m'he capficat, indignat per la submissió dels meus veïns i veïnes davant l'ajuntament actual, per una banda, i amb la percepció més absoluta que m'he fet massa vell, per l'altra, sols em queda esperar que avui guanye Convergència, que no queden molt malament els d'Esquerra, i que demà guanye el Barça!

diumenge, 21 de novembre del 2010

SI BERLANGA ALÇARA EL CAP

SI BERLANGA ALÇARA EL CAP
Article publicat a elpunt.cat el dia 21 de novembre de 2010

Amb tot això de la mort del genial Berlanga, i encara de cadàver present, hem tingut ocasió de veure una sèrie de flaixos, tan esperpèntics com magistrals, interpretats amb tanta naturalitat per les nostres autoritats, que al gran director no se li haurien escapat, n'estic segur, i els hauria incorporat en alguna de les seues agres pel·lícules. Quina llàstima que, tancat a la caixa, no haja pogut veure l'espectacle!

Hauria vist les autoritats valencianes, del mateix color que les franquistes que ridiculitzà, tan cruelment com aguda, a La Escopeta Nacional, etc., rendint honors a les seues despulles. La dreta valenciana agenollada davant del seu taüt, sense creu! I a Rita Barberà, comparant Berlanga amb el fantasma de Vizcaino Casas i amb l'humorista Tip. I a totes les autoritats, els reis i els prínceps, plorant per la desgràcia... Torne a repetir que ha estat una llàstima que ell no haja pogut veure l'espectacle, perquè li hauria agradat.

Però, com a València els esperpents no s'acaben mai, si s'haguera pogut esperar mig any més sense morir-se, encara hauria tingut l'ocasió d'inaugurar l'estació de l'AVE de Requena-Utiel, que batejaran amb el seu nom. Quin flaix més berlanguià: el retor, salpassa en mà, beneint l'estació, i ell al costat recollint un esguitó! Però, sobretot hauria estat una curiositat veure com reaccionava, davant l'espectacle dels valencians i valencianes llançats en tromba a comprar un bitllet per anar-hi a Madrid, malgrat que el preu del bitllet d'aquest AVE és dels més cars de tots els aves de l'estat. I quan li dirien: doncs el ministre Blanco vol que se'n venguen vuit mil bitllets diaris i el conseller valencià que els vagons s'òmpliguen de gom a gom... Què penseu que diria? Possiblement que se li estava ocorrent una pel·lícula que podria titular "Tots a Madrid".

I si li explicaven que el tren Alcoi-València triga gairebé dues hores a fer un recorregut que és la quinta part del que fa l'AVE a Madrid, que trigarà hora i mitja? I el viatge Alacant-València, que no es pot fer directament, sinó entrant per Espanya (La Encina)? Quines escenes més sorprenents se li acudirien a Berlanga, amb la gent baixant de l'AVE, a Chamartin, entrant en una cafeteria, a fer temps, per haver arribat massa d'hora a la capital, qui sap a fer què.

I què diria de les esperpèntiques reflexions pastorals de Camps, que somnia que tots els madrilenys vindran a València, a amarrar-se una barca, i a fer negoci? El senyor president assegura que vindran més del doble de madrilenys dels que venen ara, cosa que, si fora així, significaria que no agafarien ni l'avió, ni l'autocar. De tota manera, no m'explique perquè voldran arribar una hora abans que ara a València. I d'altra banda, no crec que tan de madrileny ens porte res de bo, sinó més mals de cap, per no dir altra cosa, perquè pense com Escalante, quan escriví Tres forasters de Madrid.
Els valencians el que necessitem són comunicacions cap a Catalunya i cap a Europa, perquè cap a la Meseta ja estem massa bé amb les comunicacions que tenim i, a més a més, sempre hem dit que “de ponent ni vent ni gent”, de manera similar al que diuen a Portugal: “de Espanha nem bom vento, nem bom casamento”. Com estic segur que Berlanga li hauria tret tant de profit a tot açò, encara dóna més pena que ens haja deixat: sit tibi terra levis, mestre

diumenge, 14 de novembre del 2010

FAENA BRUTA, POLÍTICS BRUTS

FAENA BRUTA, POLÍTICS BRUTS
Article publicat a elpunt.cat/Silla el dia 14 de novembre de 2010


Utilitze l'adjectiu brut, en el sentit figurat, o siga com allò que és contrari a la honestedat, a la probitat, perquè em vull referir al debat que s'ha suscitat a partir del que ha escrit Felipe Gonzàlez sobre tot allò del GAL. Però no vull referir-me a les activitats antidemocràtiques i il·legals d'aquell govern socialista, contra el quals ja em vaig manifestar en el seu moment, sinó a l'actitud hipòcrita i bruta del PP al respecte.

Una de les curiositats a què hem estat assistint tot el temps que portem de democràcia (molt poc de temps, és cert) és a la contradicció de veure, moltes vegades, els socialistes fent la faena que correspon als populars. Qui tenia més ganes que entràrem a la OTAN? Doncs, els populars, però ens hi posà Felipe Gonzàlez. Qui volgué dur-nos a la guerra de l'Iraq, i a totes les guerres del món? Els populars amb l'Aznar! Però com ara els socialistes es mantenen a l'Afganistan, com abans ho feren a Bòsnia, doncs els populars ataquen els socialistes per això, perquè romanen on ells sempre han volgut anar-hi.

I qui volia i vol acabar amb l'ETA sense contemplacions, de manera expeditiva? Doncs, els populars, però qui ha fet la faena més bruta contra els etarres han estat els socialistes amb allò del GAL. Aleshores, si els populars estan fermament decidits a no acabar mai aquest problema, a continuar la guerra sense contemplacions contra ETA, a què ve ara posar-se tan escrupolosos? Els populars no tenen cap dret a protestar el GAL i si li feren cas al seu líder Manuel Fraga, callarien: “Cuanto menos se hable de los GAL mejor, por el bien de Felipe Gonzalez y de Espanya”. Però els populars volen sang i fetge.

Passa el mateix amb les retallades socials. Qui ha fet la faena bruta d'agafar les estisores i començar a retallar pensions, sous, prestacions, etc.? Ja ho sabem, Zapatero! Però, diguen el que diguen els populars, ells també ho haurien fet i amb més ganes, i sinó podem veure el que fan els seus homòlegs francesos, anglesos i alemanys. I així podríem afegir un llarg etcètera d'exemples de faenes brutes dels socialistes, que correspondria fer-les als populars, i contra les quals els populars es manifesten hipòcritament, quan en realitat hi estan absolutament d'acord.

I al revés passa el mateix. Les mesures que prengueren els populars quan governaren i contra les quals els socialistes protestaven tant, no les modificaren els socialistes quan entraren. A excepció d'eixir-se'n de l'Iraq, res. Per tant, si els polítics foren més honestos i no digueren mentides, guanyaríem tots, perquè en lloc que el poble es fera vanes il·lusions, somiant que els seus ho solucionaran tot, a l'hora de votar el veïnat es decantaria davant de les veritats de saber quin sou volen cobrar els candidats; a què es dediquen en les seues vides privades i per quant ho fan; quines hipoteques tenen i quines propietats; les afeccions més cares (cotxes cars, iots de luxe); si mantenen alguna amant; etc. En definitiva que les eleccions servirien per a elegir la gent honesta... Però, açò sí que és un somni!

dimecres, 10 de novembre del 2010

ENTREVISTA A LEVANTE-EMV

ENTREVISTA A LEVANTE-EMV

Entrevista publicada a LEVANTE-EMV, el dia 9 de novembre de 2010, amb motiu de la publicació de l’encreuat 4.000.Entrevistador: Amat Sapena. Fotògraf: Abelard Comes.

Històric del nacionalisme i defensor de la llengua. Va ser alcalde de Silla de 2003 a 2007. Professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, s’encarrega de realitzar els encreuats en Panorama. I hui arriben al número 4.000, xifra històrica després de 12 anys ininterromputs de publicació.
- Com va sorgir fer encreuats en valencià?
- Fou a Valencia Semanal, possiblement l’any 78, amb l’Amadeu Fabregat de director. Després en publiquí a Noticias al Dia i a Diario de Valencia, que dirigí J.J.Pérez Benlloch; a Mediterraneo de Castelló, amb José Luís Torró; a la Cartellera Turia; a la revista Saó; i en multitud de publicacions comarcals. Finalment, de la mà de Joan Carles Martí i sota el patrocini de Ferran Belda, comencí la sèrie de Levante-EMV, on hem arribat al 4000. Tot plegat són molt anys.
— Com va començar aquesta afició seua?
- Com jo sempre he tingut clar que el País Valencià estarà normalitzat quan ho tindrà tot en valencià, apostí per fer encreuats, acceptant un repte que em llançà una senyoreta en un debat sobre normalització lingüística. Jo explicava que hauríem de tindre un periòdic, o més d’un, totalment en valencià, i ràdios, i novel·les rosa i revistes del cor, i pornogràfiques... De tot, d’una manera normal.
- Aconseguir aquesta xifra, és qüestió de treball, constància, imaginació...?
- Haver arribat a aquesta xifra vol dir que la cosa ha estat funcionant des de fa més de 12 anys, i això, sincerament, jo crec que és important.
— Actualment no hi ha una iniciativa similar a la Comunitat Valenciana.
- En realitat hi ha encreuaters per tot arreu, que s’han posat a la feina, però no d’una manera tan persistent com els nostres, però segurament ha estat perquè no han tingut l’oportunitat de trobar un periòdic amb ganes d’apostar com fa Levante-EMV.
— Quina es la resposta del públic?
- Sé que hi ha molta gent que els fa, però exactament no puc saber quanta, perquè llevat d’alguns encreuatistes, que s’han posat en contacte amb mi, la gent, en general no m’ho manifesta. Una cosa sí que sé i és que en algunes escoles empren els meus encreuats com a material escolar, cosa que trobe molt oportuna i per la qual felicite els mestres.
— És important que un diari líder com Levante-EMV incloga en la seua edició una pàgina en valencià?
- I tant! Ja s’hauria d’haver fet alguna cosa per a reconéixer-vos-ho, perquè en un país tan desnormalitzat com el nostre Levante-EMV és l’únic mitjà que cada dia ix al carrer amb una pàgina en valencià, amb l’encreuat inclòs; evidentment, si fora tot el periòdic en valencià encara seria millor, però aquesta és una altra història. Si Levante-EMV no ha rebut encara el reconeixement que es mereix, és perquè el nostre no és un país normalitzat.

diumenge, 7 de novembre del 2010

EL PAPA, ZAPATERO I JO

EL PAPA, ZAPATERO I JO

Article publicat a elpunt.cat el dia 7 de novembre de 2010

Aprofitant la visita del Papa (a qui jo no espere, que conste) vull referir-me a les relacions entre l'església i l'Estat. Evidentment, aquest article és oportunista, aprofitant que el Papa trepitja, encara que de rapa i fuig, terres catalanes. Com ha de pronunciar unes paraules en català, per les quals uns poloraran d'alegria i altres rebufaran, també ho comentarem.

En primer lloc, vull deixar ben clar que no estic d'acord amb el muntatge de la visita, ni amb les despeses que han generat, ni menys encara que vagen a càrrec del pressupost, o siga que les paguem entre tots. Si el Papa ve com a Papa, li haurien de pagar el viatge els seus parroquians, si és que no pot fer-ho la tresoreria vaticana; si ve com a cap d'un Estat, que miren els nostres responsables si un estat minúscul i antidemocràtic com el Vaticà mereix tanta consideració i tant de dispendi. I si ho fa mesclant ambdues condicions, encara pitjor, doncs.

Però, ja que ve, vull també que quede clar que sempre he desitjat que tot funcione sense contrarietats i que se'n torne a casa satisfet del viatge. I que no caiga per dalt dels cadafals que li munten, a la seua edat, no siga que es trenque una cama i ens toque pagar-li també l'operació. Velis nolis, o siga que tant si volem com si no, li pagarem totes les factures, i no cal augmentar-les més.

En tot cas, vull defensar que Zapatero haja preferit continuar amb la seua agenda d'estadista. Jo mateix, quan era alcalde de Silla, vaig rebre dues vegades el tètric arquebisbe Garcia-Gasco, a qui vaig saludar i li desitgí un bon dia, advertint-li que no em quedaria a la missa que anava a celebrar. Quina sorpresa quan em digué: —“Ya me lo habían advertido”! Collons, pensí, quina organització d'espietes, que són aquests paios. Al Papa també li han advertit que no compte amb Zapatero per a la missa.

Perquè el president ho és d'un estat aconfessional, segons la Constitució, i gràcies als resultats electorals i no per la gràcia de Déu. Per la gràcia de Déu era caudillo el sinistre Franco, com també és rei, segurament, el senyor rei i és Papa el Papa; fora d'aquestes tres gràcies de Déu, la resta de comandants són el que són per via democràtica.

Per altra banda, i com supose que el Papa sap que estem en crisi, crec que hauria estat tot un detall no vindre, perquè no estem per a tirar coets. Les despeses que genera la seua visita són tan extraordinàries com discutibles. És clar que això sembla que no els preocupa massa als papistes, que l'han dut a països molt més precaris. Diuen que els beneficis espirituals d'una visita papal estan per damunt de qualsevol altra consideració. Jo no pense així i molts catòlics tampoc, però això ja és un altre tema.

Supose que la qüestió de la llengua l'hauran resolt a la manera vaticana, amb subtilesa, i que les paraules del Papa en català han estat suficientment passades pel sedàs, però tot i que a la senyora Camacho i als feixistes i ciutadans de recanvi això no els haurà agradat que es donen per satisfets amb la menció que ha fet el Papa als anys 30, que això si que ha estat una impertinència... vaticana. Continuant amb el tema de la llengua, els nostres hauran sentit un regustet gairebé orgàsmic: el Papa ha parlat en català, diran. Mentrestant, i sobre tot a València, la llengua continuarà absent de la litúrgia, i de molts col·legis, convents i seminaris catòlics...

Finalment, una observació sobre el tema financer, perquè la visita a Santiago i a Barcelona, encara que coste un dineral, serà la quarta part del que costà la visita a València. O és que els gallecs i catalans no tenen xoriços com nosaltres, que hi posen la mà sacrílegament i tot, o és que no s'hi han atrevit per temor a la polseguera que es podria organitzar, perquè allò, evidentment, no és València...