dissabte, 16 de juny del 2018

La declaració de renda sense Montoro


LA DECLARACIÓ DE RENDA, SENSE POR A MONTORO
Article publicat a Levante-EMV el dia 16 de juny de 2018

  Estic preparant la declaració de la renda, enguany més tranquil que mai, malgrat que l’objectiu és el mateix: pagar i callar. Ara, però, ja no hi haurà la mòmia amenaçadora i babosa de Montoro, vigilant. Hi haurà els mateixos inspectors, però ara sabrem (o haurem de saber-ho!) a què es destinaran els nostres diners, qui els administrarà i si pagarem tots o no. Hem de confiar que els socialistes ho faran millor que Montoro i que, sobretot, ningú posarà la mà al calaix, ni deixarà que ho facen els amiguitos del alma (Déu ho faça).

També hem d’esperar que s’acabaran els “privilegis” de les grans fortunes, dels bancs, grans empreses i l’església, que no paguen ni xapa. Aquest punt és especialment preocupant, perquè durant la nefasta etapa monterista, els inspectors d’hisenda tenien l’ordre de perseguir els xicotes “fraus” (de vegades simples cises) i no als grans defraudadors i als qui tenen els diners en paradisos fiscals. I per descomptat, confiem que no tornarem a veure una maniobra tan descarada, insultant i mafiosa com l’amnistia fiscal als evasors de capitals que féu Montoro, en benefici d’aquests delinqüents, que precisament eren de la corda del PP.

Sobre el tema de la x de les declaracions de la renda, no n’hem de col·locar cap, ni per ajudar l’Església Catòlica ni per a finalitats socials. Molta gent, cada any més, fuig de donar-li ni cinc cèntims a l’església, i es decanta per la segona opció, però m’han convençut que és un error. Primer, perquè no és just que en un estat aconfessional es premie cap religió i per altra part, perquè pel Concordat, l’Estat ja paga els sous de bisbes, capellans i sacristans, i ajuda l’església de moltes maneres, estant exempts els seus béns de pagar cap impost ni tribut, fins i tot els immobles destinats a fer negoci (lloguers). Si a més d’aquests ajuts els en donem més, ara amb la famosa x, i en detriment de l’erari públic, encara és pitjor.

Tampoc hem de posar la x en les ajudes socials, perquè les administracions han d’assignar el 0’7% dels pressupostos a aquestes ajudes, que ara s’hauran de controlar perquè ningú faça cap estafa, com la del conseller del PP Rafael Blasco, que destinà aquestes ajudes a comprar-se pisos a Miami.

Finalment, amb el nou govern, amb què ens alegrem i els agraïm haver fet fora Rajoy i la penya, caldrà obrir l’ull, perquè no ens donen gat per llebre, o siga que convé no refiar-se’n del tot. Xecs en blanc, cap ni un, ni als socialistes. S’ha veure com afronten el tema de Catalunya i del País Basc; l’infra-finançament del País Valencià; el corredor del Mediterrani; si suprimeixen la llei Mordassa; si a Billy el Niño li treuen la paga; si als jubilats els reajusten les pensions: si deroguen la llei laboral; si posen en marxa els ajuts a les persones més necessitades... Una garantia serà que els partits que han donat suport als socialistes, col·laboren en el nou govern i el fiscalitzen.