dissabte, 6 d’abril del 2019

Premi Vicent Ventura.

Josep Ll. Pitarch i l'escola infantil La Lluna de Castelló, premis Vicent Ventura

Els guardons de la UV reconeixen la gran tasca d'ambdós per la llengua i la cultura valencianes

03.04.2019 | 19:17
Josep Ll. Pitarch i l'escola infantil La Lluna de Castelló, premis Vicent Ventura
El professor Josep L. Pitarch i l'escola infantil La Lluna de Castelló són els guardonats amb el XX Premi Vicent Ventura, instaurat per la Universitat de València en 1998 per honrar la memòria del periodista, polític i lluitador cívic que va morir aquell any. El guardó es lliurarà el 7 de maig, a les 19 hores, al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València.
Aquest reconeixement s'atorga a persones o col·lectius que s'hagen distingit per la seua trajectòria cívica, democràtica i de compromís amb la cultura i la llengua valencianes. La comissió organitzadora i jurat del premi està format per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, persones que van mantenir estreta relació amb Vicent Ventura, CCOO, STEPV, UGT, la Unió de Llauradors i Ramaders i la Unió de Periodistes Valencians.
Josep L. Pitarch fa més de cinquanta anys que imparteix valencià als centres de batxillerat i a la Universitat de València, i ha treballat en diverses entitats com a promotor d'activitats en defensa de l'ensenyament i l'ús del valencià, com és el cas de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de València, que dirigia Manuel Sanchis Guarner i on va organitzar cursos destinats a la preparació dels docents dels centres escolars.
Entre altres càrrecs, també va ser director de les campanyes Carles Salvador (I-IX) de la Fundació Ausiàs March, així com secretari territorial del II Congrés Internacional de la Llengua catalana i membre de l'equip rectoral de la Universitat Catalana d'Estiu, de Prada. Va coordinar les Trobades amb la Ciència de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica, de la Generalitat de Catalunya i va ser-ne el responsable de la promoció a la Comunitat Valenciana. Ha publicat més de dos centenars d'articles i té més de 8.000 mots encreuats impresos en publicacions com Levante-EMV, on publica actualment en esta mateixa secció.
L'escoleta La Lluna
L'escola infantil La Lluna naix en 1993 gràcies a les inquietuds de cinc dones, que s'agrupen en una cooperativa de treball associat amb l'objectiu d'oferir una educació integral en valencià durant els primers anys de vida i conscienciar la societat sobre la importància d'aquesta etapa educativa per al desenvolupament dels infants.
L'escola és el primer centre d'educació infantil 0-3 anys d'ensenyament en valencià reconegut per la Conselleria d'Educació de la Comunitat Valenciana i des de 2009, gestiona i porta avant el projecte educatiu del centre d'educació infantil La Lluna-UJI, que va eixir a concurs públic aquest mateix any.
Al llarg dels seus 25 anys de trajectòria, La Lluna ha rebut diversos guardons per la seua tasca en l'àmbit educatiu. Entre els premis atorgats a l'escola, destaca el Premi Sambori 2016 i 2018, sobre literatura en valencià, i el Senyera Jaume I en 1999.