diumenge, 6 de juny del 2010

LA BURCA I LA VAGA DEL DIA 8

La burca i la vaga del dia 8

Article publicat a ELPUNT.CAT el dia 6 de juny de 2010

Tot l'enrenou que s'ha organitzat per aquestes contrades, sobre l'ús de la burca de les musulmanes, és un absurd i demostra com som els europeus d'hipòcrites, quan volem. Perquè malgrat la sorpresa que ens produeix veure alguna musulmana vestida de la manera com ho fan, això no deixa de ser tan folklòric com algun vestit típic dels nostres pobles (veieu el Costumari Català, d'Amades), o una hare krisna tocant els platerets.

Estic segur que si en lloc de musulmanes el burca l'hagueren començat a promocionar en una desfilada de models a París (que ningú s'estranye, perquè recorde haver vist alguna proposta aproximativa), ningú faria tants escarafalls, ni proposaria la barbaritat de la seua prohibició. La raó de tanta animadversió contra la burca no és altra que és un vestit de musulmanes i per tant és per racisme.

I encara més, perquè no tenint-ne prou amb la burca hi ha qui intenta prohibir la hijab, que és com la mantellina que es posen les catòliques per anar a veure el Papa, i fins i tot el xador, que és com l'hàbit de les monges ursulines. Per quina raó, si no és per racisme doncs, es poden vestir les dones europees, si volen, com els dóna la gana, i a altres se'ls vol imposar unes limitacions?

Diuen que la burca és una imposició dels homes a les dones, com una obligació alcorànica, però això no és cert, perquè la imposició és únicament talibànica, des de meitat del segle passat, i no totes les musulmanes la utilitzen, sinó algunes afganeses i pakistaneses. Concretament a tot Europa es podran comptar amb els dits d'una mà, com qui diu, les qui utilitzen la burca. L'escàndol i l'alarmisme sobre aquest tema és, doncs, innecessari i obeeix a raons polítiques i d'oportunitat.

Evidentment, en aquesta part del món ens crida molt l'atenció veure dones tan tapades, perquè les nostres dones fan a l'inrevés i cada dia van més destapades. No fa molts anys, però, la cosa no hauria estat tan estranya, perquè la gent de la meua edat recordem perfectament les nostres àvies, i les tietes grans, tapades des del cap fins als peus i de negre, o siga que no duien burca, però gairebé. I els cartells a les portes de les esglésies ordenant que les dones vestiren «con velo, medias, manga larga y vestido honesto»....

Per tant, jo crec que és una qüestió de temps, una o dues generacions, que aquest extremisme en el vestit d'algunes musulmanes començarà a canviar. Fer, però, de tot açò un problema, és perquè es vol. I és curiós, en aquest sentit de problematitzar i de voler imposar prohibicions, que les propostes isquen dels sectors més dretans, encara que també hi ha de socialistes que s'apunten a la repressió.

Tot plegat pense que és un error que a Europa, on disposem de llibertats de tot, ningú vulga imposar prohibicions de res. Si ací cadascú es vesteix com vol, i es desvesteix, sobre tot les nostres dones, per la seua part, les musulmanes, les budistes, les quàqueres, qui siga, no ha de poder vestir-se com crega més convenient, també?

Però, ¿i si és que les musulmanes visten amb aquests vels, no per voluntat pròpia, sinó per una imposició dels homes, que les obliguen a fer res en contra de la seua voluntat? És possible, segurament serà així, però això és una altra cosa, que s'haurà de solucionar mitjançant l'educació, o la justícia si ningú fa cap delicte, però no crec que prohibint burques, nicabs i xadors, s'aconseguisca que qui tiranitze una dona deixe de fer-ho. En el cas contrari, per exemple, hi ha les jovenetes que són tiranitzades i explotades pels seus alcavots i obligades a prostituir-se per les carreteres, que van pràcticament despullades. Per tant l'explotació i la humiliació de les dones no depén del vestit que porten o deixen de portar, sinó d'altres coses, com la cultura política....

Acabe anunciant que el dia 8 faré vaga. Resumint-ho molt, la faré no perquè em rebaixen el sou, a mi i a tota la meua família, sinó per altra cosa. Sembla que la crisi que ens ha caigut a sobre fa inevitable que ens estrenyem els cinturons, perquè tots en som de responsables (la setmana que ve m'explicaré). La vaga la faré en protesta que la crisi sols la paguem nosaltres, els treballadors, mentre que als privilegiats (ricots, banquers, grans fortunes, polítics...) el que els faran seran cusquerelles, o siga res; perquè estic convençut que els responsables d'aquesta crisi no pagaran ni xapa. Tampoc crec que els polítics vagen a actuar amb més prudència i austeritat, en lloc de tirar amb pólvora de rei, com han fet aquests anys; dels polítics sols podem esperar algun gest, algun estalvi de cara a la galeria, perquè continuaran malversant els diners de tots. Per tant, com no estic d'acord que això siga així i que tot continue igual, per això faré vaga el dia 8.