dilluns, 2 de desembre del 2019

Nadals: consum sense fre i canvi climàtic

Nadals: consum sense fre i canvi climàtic

SAÖ  2/12/2019

Els qui em coneixen saben que no sóc amic de les festes gregàries i especialment de les “tradicionals” i, per exemple, mai no felicite pels Nadals ni per l’Any Nou, ni per aniversaris, ni per res; per això, si ningú m’envia un correu nadalenc, ni li conteste. Encara m’agraden menys els saraus programats pels polítics i pel comerç. Uns perquè amb diners que no són d’ells, sinó dels pressupostos públics, es fan autopropaganda, que els ix de franc, i augmenten la clientela, pràctica que trobe abominable i antidemocràtica. El comerç perquè aprofita que la gent sempre està disposta a comprar i comprar, per a incidir-hi encara més, amb incentius perversos. La qüestió és que la gent compre compulsivament, perquè l’objectiu és aconseguir un consum sense fre.

Ara mateix, per exemple, rep un correu d’una gran superfície on em diuen que ja puc disposar d’un crèdit sense fer cap tràmit, que me l’han concedit perquè no em falte de res aquests Nadals i que ja els ho pagaré a poc a poc i sense cap recàrrec. També he rebut un catàleg oferint-me més de quatre-centes ampolles de vins, xampanys i licors, curiosament sense cap que siga valencià, o no l’he trobat. Els poderosos senyors de l’AVE haurien de prendre bona nota i espavilar-se més. Sobre això de comprar convé tindre present les paraules de Sèneca: compra sols el que necessites, el que és innecessari, malgrat que valga sols un cèntim, és car.

Per altra banda tenim les veus d’alarma dels científics, que ens diuen que el món se’n va a la merda (l’enviem) si no posem fre al canvi climàtic, per l’escalfament del planeta i la contaminació. Tots els fenòmens atmosfèrics extraordinaris que estem patint i totes les maldats que es preveuen, seran conseqüència de la nostra boja i desenfrenada actuació, si no hi posem fre de manera dràstica. Així les coses, com és possible que les autoritats, des de les grans ciutats als pobles més anodins, tots facen quantioses despeses amb tot de garlandes i lluminàries, músiques i teques, a veure qui gasta més? Per què es malbaraten els diners públics amb tanta “magnanimitat”? El que fan aquestes setmanes de disbauxa, no és malversació i si que ho és convocar un referèndum a Catalunya? És evident que si tanta festa l’hagueren de pagar els polítics de la seua butxaca, no la farien.

Jo estic rotundament en contra d’aquestes pràctiques abusives, i no ho dic per dir-ho, perquè quan he tingut la possibilitat (quan he estat alcalde de Silla), no he mogut ni un dit per a fer cap despesa extraordinària d’aquest tipus; lamentablement ja s’encarregava el regidor de festes i saraus, que era d’UV. I encara vaig més lluny, perquè mantinc que posar arbres, ni betlems, cantar nadales i menjar abusivament, també són maneres de malbaratar i de contaminar. Algú hauria de fer un recompte de les tones de deixalles que s’amuntegaran als nostres carrers aquests dies i calcular a quanta gent els podríem ajudar més efectivament, o els diners que costaran les lluminàries, mentre hi ha tantes famílies que no poden ni encendre una estufa.

Tanta disbauxa no ve d’ara, perquè els Nadals, com la major part de les festes, són la cristianització d’antigues festes paganes, especialment romanes. Aleshores, els emperadors ja feien festes i gastaven a mans plenes perquè la gent mengés i begués sense fre, ja que es tractava de donar diversió al poble i que tothom adorara l’emperador per això. En aquells temps, aquestes festes les dedicaven al Sol Invicte i Naixent, que se celebrava el 25 de desembre perquè és el dia que la llum comença a augmentar, després del solstici d’hivern. La conversió no resultà gens difícil i naixement per naixement l’Església canvià el Sol pel Bon Jesuset, que també té els cabells d’or i és invicte. Així s’originaren aquestes festes grosses, amb els Mags d’Orient inclosos, que ara ens porten de cap; els torrons no són cosa dels romans, sinó de Xixona.