dimecres, 30 de desembre del 2009

BALANÇ SOTA ZERO

Balanç sota zero

Publicat a elpunt.cat el dia 30/12/09


Com tothom fa el seu balanç, atribuint a l'enemic les coses que no van bé i autopenjant-se totes les medalles de les coses reeixides, o siga que d'objectivitat res de res, jo també faré un balanç.

Per començar, l'any que estem acabant l'avalue tant negativament que el situe sota zero. Sota zero! Ja sé que les institucions polítiques valencianes tenen ordenat de no utilitzar la preposició sota. Quina mania, no? A Canal 9, per exemple, on hi ha una llarga llista de paraules prohibides, una és aquesta preposició de sota, així que no oireu ningú que diga que estem a 3 graus sota zero, sinó circumloquis com que estem a 3 graus negatius, o amb la preposició homònima davall, han de dir que estem 3 graus per davall de zero. Qualsevol cosa menys sota.

Estranyament, però, encara no els ha pegat per prohibir el prefix «sota-», que vol dir exactament el mateix que la preposició i que l'adverbi sota. Així, mentre no poden dir 3 graus sota zero, sí que poden utilitzar soterrar, soterrani, sotabosc, estar sota la protecció d'algú, i etc.

I, com és que s'han tret de la màniga que no es diga sota zero? La presa de decisions polítiques en matèria lingüística és un altre dels misteris típicament valencians, que inicià Amadeu Fabregat i el Canal 9 de l'època de Lerma i que els populars han exagerat fins a límits immisericordiosos, amb Camps i el seu conseller sicari Font de Mora. Quina creu la dels valencians, no Lacreu? I quin desastre per al català a casa nostra, amb aquesta gent!

Doncs, a banda d'aquest trist balanç lingüístic (no cal que recorde que la Generalitat continua no acceptant les titulacions de filologia catalana, malgrat les sentències judicials que l'obliga; ni que recorde que el «valencià» és bandejat a l'escola i a la tele i humiliat constantment pels nostres mandamassos); tot açò a banda, devem fer un balanç de la política, de la moral pública, de la sanitat, de l'ensenyament, del futbol, dels comptes públics...

Doncs en conjunt, mire vosté, en general açò va malament, sí senyora, molt malament. Sobre l'ús dels diners públics no cal sinó llegir el que diu el Síndic de Comptes: estem pitjor que a la Guinea Equatorial. Sobre la política i especialment sobre les promeses electorals, no cal sinó llegir als diaris les protestes del veïnat, perquè els asseguraren que açò seria Xauxa, si els votaven, i ara va i els qui manen fan tot el contrari i estan duent a la ruïna total els pobles (Alboraia pot ser el cas més paradigmàtic i en parlaré en propers articles, perquè l'estrateg financer que tenia l'alcalde del poble de la xufa és el mateix malfactor que ara gerencia l'ajuntament del meu poble, Silla, i per tant sé de què va i de què anirà la festa). Podíem parlar i parlar, però faré un balanç moral i amb això resumiré un poc el que vull dir en general.

Per a fer aquest balanç moral em serviré dels empresaris, que presumeixen de fer tant i tant pel País, de que són el motor del País... Fins i tot els ho «reconeixen» Zapatero i Rajoy (mira que són falsos). I com tenim el millor dels exemples possibles a la mà, com és l'actuació del seu mateix president en el tema de l'Air Comet, no cal que anem més lluny. Quina cara, el paio: tanca la seua companyia i encara tenim, segons ell, la culpa els demés perquè, diu, que no li han donat més crèdits els bancs (o siga, més ajudes de les que paguem entre tots). On han anat a parar els guanys que ha tingut fins ara; qui li ha revisat els comptes mai...? I ara mateix, on han anat a parar els imports dels viatges que li han pagat els immigrants? Com és que els ha cobrat uns viatges que no pensava realitzar?...

Se'm fa de nit només de pensar-ho i el fatxa encara té la barra de dir que ell no hauria comprat mai en la vida un bitllet de la seua companyia aèria! Serà fill de...! I encara ho diu! O siga que el balanç moral de 2009 és fatal. A veure el que fem en 2010. Sort!