divendres, 13 de juliol del 2012

ACÍ NO PIIULA NI DÉU

ACÍ NO PIULA NI DÉU
Article publicat a el Punt/Avui el dia 13 de juliol de 2012

El poble continua a les fosques informatives. L'ajuntament no dóna explicacions de la marxa de les coses. L'oficina de propaganda municipal (gabinet de premsa), tampoc. Els funcionaris, que abans estaven murris, perquè no cobraven, tornen a ser loquaços, però poc. L'oposició brilla per la seua absència, llevat d'un indesxifrable tríptic dels socialistes sobre el pagament del fem, que han repartit un poc pel poble. Els bars de la plaça també han emmudit, quan no fa molt semblaven l'àgora d'Atenes. Ací sembla que tothom estem muts i a la gàbia. És de destacar, en aquest desert, la maquinària interactiva, via facebook, que està portant endavant Conpromís, que ja ha assolit la xifra de 7500 internautes habituals, seguint les tàctiques d'Obama. Malgrat açò darrer, hi ha qui s'enyora d'Empar Saragossà i les seues informacions agressives i desitgen que torne de Mallorca, a veure si s'anima el corral. Jo també l'he incitada a retornar, però com està vivint un idil·li mallorquí amb un al·lot, professor al mateix institut que ella, no té ganes de marejar-se: jo ja fiu el meu paper, diu, i si no m'espavile, se'm passa l'arròs.

Així que malgrat els esforços de les dues i úniques joves periodistes, la del Punt i la del Levante, el veïnat no sabem, per exemple, amb quins criteris s'ha solucionat el tema dels bous. L'alcalde ha fet el que ha volgut, igual com féu Baixauli amb els casals fallers? Ja s'ha fet públic el cartell i definitivament no s'han reduït els 8 dies de bous a la meitat, com havien proposat molts veïns. Ara queda per veure qui paga la plaça portàtil, si s'encarregaran les penyes taurines, que són les que cobren les entrades, o continuarà pagant-la l'ajuntament. I quan se sabrà l'import total que s'hauran gastat en els bous se sabrà exactament que a Silla l'ajuntament, que aplica contundentment les directrius del govern, amb retallades a grapats, ha fet l'excepció dels bous, pel seu compromís amb l'afició taurina, mentre que altres necessitats les ha suprimides per falta de pressupost.

Tampoc sabem si l'ajuntament ha fet alguna gestió pel TOLA, perquè aquests heroics treballadors encara no han cobrat, ni els seus sous, ni les despeses de manteniment. Se suposava que la solidaritat de l'alcalde i del regidor Benaches, que participaren en la manifestació de protesta del dia 22 de maig passat no seria sols una cosa testimonial i d'autopropaganda, sinó que donarien la cara davant de la Generalitat. Han fet alguna cosa, ens preguntem? Han aconseguit res? Als treballadors i usuaris, tampoc ningú els ha dit res.

Sabem que els funcionaris municipals han cobrat i, per tant, tornen a somriure un poc. Crec, però, que el que han obtingut és com un pegat per anar tirant i, jo d'ells, no les tindria totes, perquè la processó és llarga i el ciri curt. De moment cal felicitar-los perquè han cobrat, però una altra cosa és com quedaran finalment les mesures que està ordenant el govern de Madrid: retallades dels sous dels funcionaris (més retallades encara), fer-los treballar més hores, reducció de plantilles, supressió de l'extra de Nadal....

Com la bastida de l'església és una aberració que crida al cel i mai més ben dit, continua al mig de la plaça, desafiant i insultant-nos a tots els veïns, que som els qui pagarem el seu absurd manteniment. L'ajuntament no dóna explicacions, l'església tampoc, i dia a dia li creix a Maria. Curiosament la Diputació de València té una partida del pressupost destinada a reparacions d'esglésies i a Silla tenim un flamant diputat provincial, Isidro Prieto, que ningú ens expliquem que no llaure cap a casa i ens trau de damunt, i de davant, aquesta ignominiosa i ruïnosa bastida, que és un altre regal heretat de Baixauli.

Ignorem si el col·legi Lluís Vives continuarà obert o el tancaran. En el primer cas, si continuarà sent com un gueto de xiquets immigrats o si s'integrarà millor en la dinàmica escolar del municipi. També sabem poc de la marxa de l'històric Consell Agrari, perquè tampoc diuen res i el seu president, Pepe Alapont l'estellaor, sembla que ha signat un pacte de silenci. No li varen prometre l'autonomia del Consell? A mi, que també li la vaig prometre i vaig fracassar, em castigà durament, però amb els populars sembla que no és el mateix... Per cert que, altra cosa seria si li deixaren fer, perquè la gestió de la Séquia Reial, des que se'n féu càrrec, és tan perfecta que cada any té superàvit, cosa de la qual se'n beneficien els nostres llauradors, que paguen l'aigua més barata que cap altre poble, i d'açò també se'n sap poc. Jo suggerisc que alguna periodista faça una entrevista a aquest il·lustre personatge, abans que el tornen a operar del genoll.

Finalment i fora de l'àmbit estrictament municipal, hi ha la qüestió de la cooperativa agrícola La Unió, i de la societat musical La Lírica. En el primer cas, la situació és de desfeta total i hi poden haver implicacions de responsabilitat civil i criminal, que ocuparan les primeres planes dels diaris. Com el veïnat sabem poc i els més directament implicats, que són els llauradors cooperativistes, cadascú sap el que sap, aquest tema hauria de ser objecte d'informació, que jo també brinde al Punt i a Levante.

La Lírica, com ja van cobrant de l'ajuntament per les actuacions que fan, s'han tranquil·litzat i sembla que el Santíssim Crist tindrà música i cant, en la missa i en la processó i sobre tot en la Carxofa. La Lírica, de la qual sóc soci militant, no cobra cap subvenció municipal, i això s'ha de dir, perquè cobra però sols per les actuacions que li fa a l'ajuntament, que no és el mateix. Jo, que forme part de l'ala més radical i minoritària de la societat, havia suggerit que, si no cobraven, no tocaren en les festes, però, finalment l'alcaldia s'ha avingut a raons i ha rectificat, o començat a rectificar. D'açò també hauria d'haver estat més informat el veïnat. I etcètera, etcètera.