dijous, 28 de març del 2013

CONTEMPLAR I CRITICAR-HO TOT

CONTEMPLAR I CRITICAR-HO TOT
Article publicat a el Punt/Avui el dia 28 de març de 2013

Un amic músic, a qui li agrada el to irònic i agressiu que empre en els meus articles de tema local, i escrivint des de la butaca de casa, diu, em reclama que no desistisca i que no tinga por, perquè cada dijous espera impacient la dosi (ell diu la dosi) corresponent. No tingues por, em repeteix, com si jo n'haguera tinguda mai.

Li explique que no escric des de la butaca de casa, com ell creu, sinó que isc molt al carrer, molt més que ell; qui diu que ix al carrer, vol dir que va pels bars i que parla ara amb aquest i ara amb aquell i per tant que recull informació, amb la qual poder escriure aquests articles, això sí, ara ja ben assegut a la butaca.

Abans era més fàcil saber coses, perquè hi havia un “col·lectiu dels bars de la plaça” que era com una petita àgora o parlament. Per raons polítiques i de conveniència, el col·lectiu s'autodissolgué, al temps que la famosa periodista Empar Saragossà se n'anà a Mallorca, un poc fastiguejada del poble, i ja no ha tornat més, fins ara. Així que, sense aquelles valuoses aportacions, la informació local és la que és, o siga la que ofereix El Punt Avui i para de contar.

La informació la cerca el periodista. Altres vegades és a l'inrevés i al periodista el cerquen i sense moure's de casa li arriben informacions interessants. Per exemple, com a tema més interessant aquesta vesprada, hi ha el de la bastida de l'església, que isqué anit en el ple municipal.

La corporació encara no sap per on tirar i han d'esperar que un jutge dictamine qui paga les despeses del seu manteniment. Com anit digué Melero (Compromís) hi ha uns responsables que sabien que era l'església qui havia de pagar les factures: l'alcalde, el retor, l'empresari i l'arquitecte municipal. L'església, que era la que s'havia compromès en un document, mai no ha pagat ni xapa, però l'ajuntament sí. Pagà l'anterior alcalde i ha pagat l'actual.

Lamentablement, però, i pague qui pague, tants diners com haurà costat la bastida, d'on eixiran? Pague qui pague, d'on eixiran és de la butxaca del poble! De totes formes, com ja expliquí, aquest és el tema menor, perquè l'important és la restauració de l'església, especialment de les pintures de Vicent López, que és el major patrimoni que té Silla

També sé que encara no tenim pressupostos municipals (acabant abril com estem!) i per tant tenim més dubtes que certeses en tot el que es refereix a l'economia municipal. Hi ha els temes de personal, el de la piscina coberta, el del manteniment del Conservatori, el dels diners per a festes (com quedaran els bous enguany, que són d'ací no res?)... Tantes coses que ens afecten i, en definitiva, no sabem res.

Quan se sap poc o no se sap res no és difícil que algú es pose a especular, amb tot el dret del món. Per exemple, m'han contat que alguns observen que la policia municipal està mig desapareguda, que abans es veien més pel carrer. Evidentment, el seu exili al fort de l'avinguda de Picassent, allà per la Mèdem, s'havia de notar, perquè com abans estaven tots amuntonats en els baixos de l'ajuntament, es veien més. Jo no em canse d'explicar que la policia és més eficaç si la deixem fer la seua feina, i que en tenen molta. Seria interessant, però, saber alguna cosa més, perquè ningú pense que han desaparegut.

Pel que es veu, la neteja del poble funciona, amb la nova empresa, encara que els devem al voltant dels 800.000 euros, m'han dit. Quina barbaritat! Aquesta informació sí que seria molt interessant que la coneguérem amb tot el detall, perquè el poble paguem els impostos corresponents per a, entre altres coses, que Silla estiga neta. Tampoc sabem si s'ha fet alguna gestió per a protestar els pagaments pel tractament del fem, que cada dia augmenten més. Ja sabem que entre tots hem de pagar l'enorme desfalc de la depuradora de Pinedo, però, evidentment, és injust que els lladres encara vagen solts pel carrer, mentre nosaltres paguem.

Respecte d'aquest tema de Pinedo, la setmana passada jo escrivia que m'havien suggerit si hi havia algun polític local (o familiar) que estava involucrat. Ja s'han posat en contacte amb mi unes persones, que diuen que saben alguna cosa. Espere que siga cert que saben res i ja informaré.

I l'altre tema que llancí, el de Moraira i la propietat de la colònia on don Ubaldo s'enduia els xiquets i les xiquetes durant tants anys. Adquirida amb diners del poble, hi ha qui m'ha assegurat que s'ha d'aclarir a nom de qui s'inscrigué la propietat. Ja hi ha qui s'ha compromès a indagar en el registre de la propietat de Teulada i treure una còpia de la inscripció de la parcel·la. Informaré del resultat només sàpiguen res.

Finalment: bones Pasqües, que és el que celebrem els valencians. Tota la vida, les nostres celebracions han girant al voltant de la Resurrecció i la festa la començàvem el Dissabte de Glòria. Teníem tres dies de Pasqua i el diumenge i dilluns següents, o dia de sant Vicent. A Andalusia, Castella, Múrcia, etc. la festa és la Setmana Santa. Lamentablement hem anat perdent un poc la Pasqua i s'han anat introduint les processons de la Setmana Santa. Així que jo començaré la festa el dissabte, que és la nostra festa. Que tingueu, uns i altres, una bona mona i que se us empine el catxerulo el millor possible!