dimarts, 1 d’abril del 2008

EL CONSELL AGRARI

Article publicat a l'edició d'El Punt de Silla, del mes de març de 2008

EL CONSELL AGRARI

Josep L. Pitarch

Sent una profunda vergonya i una enorme indignació, a parts iguals, pel maltractament que està infringint l’alcalde al Consell Agrari, totalment injust, antidemocràtic i desproporcionat. El camp valencià, que és el sector productiu més desprotegit i que està passant per la major crisi de la història, havia trobat a Silla uns homes, concretament els seus representants del Consell Agrari, disposats a lluitar i a defensar els interessos col·lectius, tan amenaçats per la macroeconomia de mercat (grans superfícies, globalització, modernització, etc.). El que no ens podíem ni imaginar és que a tots aquests poderosos enemics se’ls acabaria afegint el mateix alcalde actual de Silla, F. Baixauli. Sembla increïble, però és així.

Què li passa a l’alcalde amb el Consell? Jo crec que el que li passa és que no “controla” el Consell i, com menysprea i maltracta tot el que no controla (qui no està amb mi és que està contra mi, pensa), ataca les persones (l’atac al seu president executiu, Josep Alapont, és tota una declaració d’intencions), ataca els acords tant del Consell com del Ple (antidemocràticament), menysprea la capacitat i el bon judici dels representants del camp (és capaç de somiar fantasies agràries i de voler-les imposar als llauradors, com el projecte Xaruga o ara l’agricultura ecològica, o la dels biocarburants). I té el poc gust d’insultar a l’Estellaor, acusant-lo que cobra un sou de la Séquia Reial (mentida absoluta, perquè tothom sap que no cobra ni un gallet) quan ell s’ha posat el major sou de la història dels alcaldes de Silla...

Com tots saben del meu compromís amb el camp i amb els llauradors de Silla i de la meua responsabilitat en la posada en marxa del Consell (fa 10 anys) i en tota la seua trajectòria, ningú ha d’estranyar-se que em mostre tan indignat i tan contundent. El Consell té uns estatuts aprovats i publicats (legals), té uns representants que responen als estatuts (tan legals els 5 representants independents, com els de la Séquia, els de la Cooperativa i els dels dos sindicats agraris implantats a Silla) i té un president executiu legal (Pepe Alapont). Les úniques il·legalitats les comet l’alcalde, imposant un representant d’un sindicat que no té implantació en el poble (Armando Zaragozà, de CCOO), imposant el seu criteri sense sotmetre’s a cap votació (com feien els alcaldes franquistes), passant-se per baix cama els acords del Ple... Jo, que em sent avergonyit i indignat, vull deixar ben clar que estic del costat del Consell, del seu president executiu (l’Estellaor) i de tots els llauradors de Silla, i demane al meu partit (Bloc), i a tots els partits, que facen causa comuna de la defensa del Consell. I faig memòria del malaguanyat amic Pepe Valero mosquitos, que si visquera em donaria la raó.