dilluns, 4 de maig del 2009

El patró dels lladres

Article publicat a El Punt (edició del P.V) el 3 de maig de 2009

Patró de lladres

No sabia que els lladres també tenen patró, que curiosament és del país: Sant Pere Ermengol. A punt de posar-me a escriure aquesta columna, llig que aquest personatge, quan era jove i com era de casa rica, es dedicava a l’abús i a la prepotència, neguitejant tant el pare que finalment hagué de marxar de casa, organitzà una partida de lladres i es dedicà a fer maldats.
Finalment, però, se’n penedí i amb l’ajuda divina es féu frare; es dedicà a redimir esclaus cristians, en terres de moros, fins que el penjaren acusat de fer proselitisme, aguantant a la forca vuit dies, sense morir, perquè la Mare de Déu el mantenia i l’alimentava amb la seua llet.
Alliberat, mentre visqué anava amb el coll torçat i amb la ratlla morada que li havia deixat la corda, i amb el color com si fora un mort, però la gent l’acceptava tan lleig i el volia; finalment, quan morí, li resaven i pregaven de no caure en temptació de robar i de parar a la forca. Què bonic, no?
Totes les històries de miracles són la rehòstia. Si en voleu saber us recomane el Costumari Català, de Joan Amades, d’on he treta aquesta informació.
Fa al cas perquè em preocupa que els nostres polítics tinguen les mans tan llargues; però em tranquilitza saber que tenen l’ocasió de deslliurar-se’n, si se’n penedeixen, demanen la protecció de sant Pere Ermengol, eviten companyies corruptores, i tornen el que han furtat, tant si ho han fet directament o mitjançant regals; és clar que hauran de fer bondat, dedicar-se exclusivament a la faena i fer una política justa; també poden resar, que això sí que saben fer-ho bé, tan beats com són.
Ara bé, com aquesta columna es publicarà el dia 3 de maig també he cercat què pot passar aquell dia i, altre miracle!, és el dia de la Creu i aquest dia, segons d’on bufe el vent és des d’on vindran els temporals i les pedregades, així que recomane als polítics que s’hi fixen en quin vent farà: ponent, garbí, llevant, tramuntana...?
Com tenen tantes rateres parades, l’ensurt els pot vindre de qualsevol lloc, però per això mateix, si estan previnguts el temporal no els pillarà en pilotes, com ara.