dilluns, 6 de març del 2017

QUI TORNA ELS DINERS?

QUI TORNA ELS DINERS

Article publicat a LEVANTE-EMV el dia 6 de març de 2017

Aquesta és una pregunta que ens fem milers de ciutadans i ciutadanes, perquè per als polítics encausats els fiscals sols demanen anys de presó i d´inhabilitacions, però no diuen res dels diners que han furtat directament i indirecta, ni dels diners que han desaparegut en les diverses maniobres fosques (com el cas de Bankia i les caixes d´estalvi), ni dels sobrecostos de les obres atorgades a dit i a canvi de comissions... Tot això, qui ho paga? Segurament, com ha passat amb els diners que pispà Roldan, ningú. Ell anà a la presó, però els diners, qui els té? O siga que al remat l´operació encara els resulta rentable, perquè el que més temen, que els expropien els diners furtats, d´això, rai.

Ho il·lustrava magistralment Ortifus, arran de les condemnes del cas Fitur. Dos personatges amb vestits de presó, un diu: «¿han dicho algo de devolver?». I l´altre contesta: «calla, que me da angustia». Aquest és el quid de la qüestió, que tornen els diners! Com jo sempre he tingut clar que no tornaran res, propose que, per llei, els polítics implicats en afers de posar la mà i lucrar-se, siguen desposseïts immediatament de tots els béns equivalents als fraus dels quals se´ls acusa. Si finalment se´ls absol, aleshores se´ls torna la fortuna i en pau.

I si els diners no són fàcilment localitzables, per exemple perquè estan evadits a un paradís fiscal, aleshores que siguen els partits dels acusats que se´n facen càrrec, en les mateixes condicions. Entenc que és l´única manera perquè no vagen tapant-se uns als altres, disculpant-se, amb connivències, guanyant temps. Així, els partits s´espavilaran més a l´hora de triar els seus candidats, perquè se´n responsabilitzaran, com passa en qualsevol empresa si hi ha qualque empleat que fa una cisa: la paga l´empresa i pledeja contra l´empleat, però mai li la fa pagar al client.

Populars, socialistes, convergents... tots tenen gent emmerdada. El cas del PP és el pitjor de tots, com estem veient, ja que la nòmina dels qui s´han embrutat és immensa, llevat, potser, dels més joves, segurament perquè encara no han après les passeres. Com el ritme de la justícia és lent i tampoc els enxampen a tots –Feijóo deia: «Camps ha tenido muy mala pata y lo han cogido»–, la cosa va com va, encara que ja comencem a caure´ls les condemnes al cap... Menys la més important, la de tornar els diners!

No sé si els votants dels populars saben a qui voten, o no volen saber-ho. Si saben que alguns dels seus polítics o capos cobren més d´un sou i de dos; que alguns han cobrat sobresous en negre, que les obres de la seu del carrer Gènova de Madrid les han pagatdes sense IVA... Doncs, ara, amb tot el que està eixint-los a la cara, ningú pot al·legar ignorància. Lamentablement, la gent continuarà votant-los, segons les enquestes, fent-se´n còmplices. Açò no té remei. Quina merda d´Estat!