dilluns, 23 de novembre del 2009

PIRATES

PIRATES
Article publicat a elpunt.cat el dia 23 de novembre de

Quina polseguera han organitzat amb això de l'Alakrana! Jo no és que defense els pirates, en absolut, ni els d'ara, ni els d'abans, però com a Europa ens agrada dividir el món entre els civilitzats i els no civilitzats, ens oblidem de la història, quan ens convé.
Perquè la veritat és que els europeus hem practicat la pirateria fins fa quatre dies i amb dedicació, i coses encara més tenebroses, com l'esclavitud. A Europa, alguns pirates, a més de fer-se rics, acabaren rebent honors i títols, i sense anar molt lluny, algunes de les grans fortunes espanyoles i catalano-valenciano-balears, es formaren rapinyant negres en les costes africanes i duent-los a vendre als mercats americans: això és pirateria, o encara pitjor? Torne a dir que no defense el pirates ni de Somàlia ni de la Gran Bretanya, però, o tots són pirates o ningú.
Eixa manera tan peculiar de veure els altres com a dolents i a nosaltres com a superiors, també la practiquem en coses més banals. Per exemple, el cas tan curiós del vel de les musulmanes. Jo sempre he pensat que els qui es posen tan histèrics perquè una musulmana vaja a escola amb vel hauria de buscar per casa si troba cap fotografia o daguerreotip d'alguna senyora de la família... amb vel. Jo en tinc de la meua iaia Maria, a qui no recorde haver vista mai pel carrer sense. I quan jo era jove les dones l'havien de dur per anar a missa («velo, medias, falda larga y trage honesto» ordenaven els nostres aiatol·làs). I així podríem repassar tantes coses que fan els del món no-civilitzat i que tant ens alarmen i contrastar-les amb el que fèiem per ací, fa trenta o quaranta anys: no hi ha tanta diferència. O siga que d'ací no res les diferències ja no seran tantes.
Al respecte, veient notícies d'aquells països, estic observant que malgrat els talibans i els integristes, en quan poden les dones musulmanes es rebel·len. No heu vist algunes joves de Teheran en pantalons i movent el cul, és evident que amb molta precaució? Jo crec que les dones musulmanes van a sorprendre els seus moros i els van a dur a la... modernitat, abans que ells ni s'ho imaginen.
En certa manera, ací també passà que les dones evolucionaren més ràpides que els homes i per exemple, qui ho havia de dir, moltes vídues descobriren que era millor fer escapades a Benidorm amb els vidus de la Llar del Jubilat, que quedar-se a casa jugant al burro. Realment foren les pioneres d'allò que ara ja s'ha generalitzat i fa la nostra joventut, que és passar de prejudicis moralistes Als musulmans els acabarà passant el mateix, tant si volen com si no; és qüestió de temps.