divendres, 3 de febrer del 2017

HISTÈRIES CLIMATOLÒGIQUES


 HISTÈRIES CLIMATOLÒGIQUES
Article publicat a LEVANTE-EMV el dia 3 de febrer de 2017
Acabem de passar uns dies d´histèries climatològiques amb motiu de les nevades, les ventades, les pluges, el fred i les revingudes. De tot han informat les televisions i la premsa, dels ensorraments de carreteres, dels passejos marítims desapareguts i de les platges engolides, i les cases arrasades, caigudes de grans instal·lacions elèctriques, revingudes de barrancs i d´allaus de neu, de vehicles atrapats a la carretera, de ferrocarrils semi-soterrats per la neu.... Uns dies d´apocalipsi.

En realitat, aquestes tempestes no han estat tan excepcionals, perquè de tant en tant en tenim d´iguals o gairebé, però això ho oblidem o ho recordem molt vagament. D´ací uns dies, els desastres d´enguany ningú els recordarà, a excepció dels qui els han patit. Les autoritats, que sols saben improvisar i malament, donaran quatre ajudes, duran arena on el mar se l´ha engolida, refaran passejos marítims... i tot continuarà igual. Realment, les autoritats no són previsores i, per exemple, sabent que sempre neva a les mateixes comarques, no hi disposen més mitjans. O en el cas de l´AVE, amb tanta inversió que s´hi ha fet, el tren no ha pogut suportar una nevada en la Manxa, que no és Sibèria.

Davant la catàstrofe, el govern s´ha disculpat (enguany es disculpen per tot) dient que no sabien el que ens anava a caure a sobre. L´excusa és imperdonable, perquè les previsions metereològiques hi eren i les companyies elèctriques ja havien previst apujar els preus, de manera abusiva i descarada, aprofitant la conjuntura. Els hostals de carretera també s´havien preparat de senyoretes de reforç, ja se m´entén... El ministre, però, no estava assabentat, possiblement perquè es refia del Calendari Zaragozano, que sols preveia per a la setmana en qüestió «vientos fuertes del S y SO, que traeran chubascos». Amb el ministre refiant-se del Zaragozano i Rajoy del Marca, evidentment no estaven ben assabentats.

Convé que reflexionem que, en totes les calamitats que acabem de patir, haurà tingut molt a veure el canvi climàtic. Els governs no fan cas d´aquesta realitat, o en fan poc i alguns grans mandarins, com ara mateix Trump, se´n riuen, menyspreant la natura i l´equilibri ecològic: el negoci és el negoci i el que els interessa és que la construcció no ature, ni la industrialització desmesurada. Per tant, podem esperar que les catàstrofes aniran a més, perquè no es vol posar fre a la degradació del medi.

Com els humans som tan contradictoris, anem tirant. Llevat dels directament afectats, la resta del veïnat s´ho ha passat millor. Al Levante-EMV llegíem que a una família, a Barraques «la neu els arribava fins l´engonal, però que s´ho havien passat guai». El mateix Emili Piera contava que a les Alcubles havia anat «més gent que a la romeria de la Cova Santa»; podem suposar que es paparien unes bones xulles. Avant, doncs, a refer els desperfectes, que ve Setmana Santa i després l´estiu. Fins la pròxima.