dimecres, 3 de juny del 2020

BREUS, URBI ET ORBI. II

Breus, Urbi et Orbi. II

02/06/2020
El Repunt 33. Aquests textos són els publicats als facebooks de la setmana passada

URBI   A Silla, com a tot arreu, ens hem d’esforçar a canviar moltes coses, forçats pel desgraciat coronavirus. Els canvis afectaran a tota la humanitat d’una manera o d’altra, i ens obligaran a suspendre des de festes multitudinàries (com ha passat amb les falles) a les dels pobles, com ens passarà amb les d’agost, deixant-les per l’any que ve. Hi hauran limitacions en els aforaments d’estadis, teatres i cinemes; en les esglésies, les bodes i els soterrars; fins i tot les platges tindran un límit de banyistes, d’espai i d’horari…

A les escoles, les criatures hauran de disposar i aprendre a usar els ordinadors, perquè moltes classes s’impartiran on line. D’igual manera, els treballadors més espavilats hauran de treballar a casa, també on line, i els qui no entenguen aquestes martingales informàtiques ho tindran encara més fotut, per no dir impossible. La gent jove si que se’n reeixirà, perquè són les generacions de la telemàtica i molts d’ells han vingut al món també on line, programats per internet. Els qui ho tenim pitjor som la gent gran, però, com ja anem de capa caiguda, això no importa; de tota manera, qui puga que s’espavile, com els jubilats de Silla que reben classes de Pepe Aguado i als quals felicite, per la idea que han tingut i pel mestre que han trobat.

Així que, en conclusió, les festes d’aquest estiu seran, com passà amb les falles, res. Si s’ha suspès tot, cal entendre que no hi haurà varietés a la plaça, ni saraus pels carrers, ni paelles de quintos i quintes, ni porrots, ni processó, ni carxofa, ni bous pel carrer, ni muntaran la plaça… Increïble. Esperem els aclariments de l’ajuntament. La part positiva és que els diners que s’estalviaran de festes es destinaran a ajudes a les famílies més necessitades.

ORBI   Diuen que, per la pandèmia, estem assistint al naixement d’un nou ordre mundial, telemàtic, teledirigit i controlat. Sense permís de l’autoritat, a partir d’ara ja no podrem arrimar-nos massa entre nosaltres (2 metres), ni fer-nos una encaixada de mans, ni parlar-nos a cau d’orella, ni fer-nos una besada de cortesia, ni una morrejada… Els governs controlaran la salut pública i ens diran exactament el que hem de fer i de què ens hem de privar, perquè sols així ens lliurarem de les misèries sanitàries. Per això, ens tindran més controlats (controlar la població ha estat, sempre, el gran desig de tots els governs del món). En conseqüència, anirem perdent les llibertats aconseguides al llarg de la història, corrent el perill que alguns governs se’n passen de la ratlla i retornem a les dictadures, als absolutismes, al feixisme.

L’única esperança que això no passe dependrà de dues coses: primer, que la gent no ens creguem tot el que ens diguen (la premsa tindrà molt a veure, per a bé i per a mal); segon, que els científics descobrisquen, al més aviat possible, les vacunes i les medicines necessàries. Per fortuna, les trobaran, com ha passat amb altres greus i desconegudes malalties i podrem recuperar el senderi i les llibertats (com a mínim, les podrem reivindicar).

Al coronavirus ens hem enfrontat amb una forta càrrega ideològica. Enfront de les calamitats que vindran, també ho haurem de fer i ja sabem com pensen Trump i Bolsonaro, els partits feixistes d’arreu del món, també el PP i Vox, sobre el canvi climàtic i la contaminació; el malbaratament de l’aigua i de la massa forestal; l’energia fòssil i la renovable; la descompensació territorial i social del món, amb els grans episodis de fam; l’imperi de la banca i les grans fortunes… Diguem no al feixisme!