diumenge, 12 de setembre del 2010

AL CONSELLER LI LA BUFA


AL CONSELLER LI LA BUFA

Publicat en elpunt.cat el dia 12 de setembre de 2010
Cabra avesada a saltar, salta i saltarà, que en castellà dirien que la cabra siempre tira al monte. M'ha vingut al cap el nostre refrany pensant en una cabra especial, recalcitrant, impertinent, pèl roig, energúmen i inefable; em referisc al conseller d'Educació, o de poca educació, o de mala educació, Font de Mora, a qui tinc el gust de penjar cap avall en aquest article en solidaritat amb el director de l'Institut de Montfort, José Luís Santiago. No cal que conte la història, perquè és suficientment sabuda, però penjar el conseller cap avall és dir-li botifler (com a mínim) i enemic del poble, emulant que a Xàtiva és així com tenen el retrat del primer rei Borbó, Felip V, que cremà la ciutat perquè se li havia resistit.

Aquest senyor, que és metge forense, o siga que en sap molt de cadàvers, està entestat des del primer moment a impedir la normalització de la llengua, fins i tot, podríem dir, que està entestat a ofegar-la, fins a fer-la desaparèixer. I no para en les seues agressions, com ara mateix que ha anunciat que vol suprimir les línies en valencià, que són minoria, i potenciar les línies en castellà, que són la majoria; també vol afavorir l'ensenyament de l'anglès i, fins i tot, del xinès, en detriment del valencià.

Li la bufa que la Llei exigisca tot el contrari, o siga que els estudiants valencians han de dominar les dues llengües oficials per igual: li la bufa. Li la bufa que institucions universitàries, instàncies polítiques, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, il·lustres personalitats de la cultura, Escola Valenciana, sindicats d'ensenyants, etc. li exigisquen tot el contrari del que fa, a ell li la bufen. Li la bufa encara més que la justícia haja dictat tantes sentències en contra d'ell per negar-se a acceptar la unitat de la llengua. A ell, això li la bufa.

També li la bufa que països més avançats i cultes, com ara Suïssa per posar-li un exemple ben important, ensenyen als xiquets en la llengua del cantó on hi viu i una altra llengua, assegurant que quan acaben l'ensenyament dominaran les dues, i més. A ell això li la bufa. Diu que costa massa diners mantenir dos grups, de castellà i de valencià, i suprimeix les línies en valencià!

Per què no ho fa al revés, o siga per què no suprimeix les línies en castellà? Perquè està demostrat que els xiquets que fan els estudis en valencià, acaben sabent les dues llengües, mentre que al revés, no i, per tant, no hi ha volta de full, però com el valencià a ell li la bufa, no ho farà. En definitiva, Font de Mora és un enemic declarat de la llengua i per tant ha de ser considerat un enemic dels valencians i penjat cap avall, de moment simbòlicament.

Ai, i si només fora aquesta cabra! En general totes les autoritats que patim els valencians, estan com juramentats en perseguir el valencià, o en menystenir-lo. Tots, els que diuen que fan tant i tant a favor, i en realitat fan poc, als que declaradament s'obstinen a no usar el valencià. I això ho podem fer extensible a totes les esferes de poder civil, judicial, militar i eclesiàstic.

Fem un repàs conselleria per conselleria, ajuntament per ajuntament, caserna per caserna, parròquia per parròquia; fem un qüestionari, que serà tristíssim. Quina llengua utilitza vosté en el seu «treball»? En quina llengua publica vosté els papers de la seua jurisdicció? En quina llengua fa vosté la missa?...

L'any que ve Escola Valenciana ha elegit Silla per a la Trobada de les escoles. L'ajuntament, amb alcalde asuncionista (és el braç dret de l'ex-ministre i encarregat de fer trànsfugues, entre les files socialistes, que traïsquen el secretari general Jorge Alarte), ha aprovat acollir la Trobada, però no ajudar-los econòmicament. Ja sé que no tenen ni un euro, encara que, per al que volen, sí (per exemple, per a les «relacions internacionals que gaudeix el regidor Benaches). És l' exemple, que tinc més a mà, i com aquest, altres. I és que, a tanta gent li la bufa el valencià...