diumenge, 27 de maig del 2012

ENVESTITS PELS BOUS A SILLA

ENVESTITS PELS BOUS A SILLA
Article publicat a elPunt/Avui el dia 27 de maig de 2012

Els populars de Silla (19.000 habitants, Horta de València), que és el meu poble, estan protagonitzant una divertida envestida taurina, que crec que és mereixedora de ser coneguda més enllà del terme municipal; que l'aguanten bé és menester i que no hagem de lamentar que l'envestida acabe en banyegada (que siguen corneados). El tema és que les populars i ancestrals festes de bous, que abans eren quatre dies i ara ja en són vuit, esgoten exactament la meitat del pressupost festiu anual (25.000 euros), a banda de l'increment de les despeses de personal, instal·lacions municipals, neteja viària, etc. En les circumstàncies crítiques que estem vivint, que obliga a fer retallades en tantes coses, Compromís ha plantejat la conveniència de reduir aquestes despeses, retornant als quatre dies, en lloc dels vuit actuals, i fent pagar el lloguer de la plaça a qui s'encarrega de cobrar les entrades, que és una entusiasta Penya Caixaes, que durant anys se n'ocupa de tot, controlen la plaça, els recorreguts dels carrers en les entrades de vaques, etc. El plantejament és, doncs, equilibrat i està ben justificat, perquè no demanen la supressió dels bous, sinó la seua economia.

Duts, però, per l'entusiasme taurí que professen els populars sillers i pels compromisos electorals, han reaccionat molt malament a la proposta. Donen la impressió que s'han sentit com acorralats, en una correguda que no esperaven, quan haurien d'haver vist que la proposta que ha llançat Compromís, està en la línia d'austeritat i de reducció de despeses que predica el govern popular. El PP de Silla, però, malgrat que en tot acata les ordres del govern central, amb aplicació i submissió, en aquest tema, no. Ha reaccionat exactament al revés i, per a ser justos, tampoc ha reaccionat bé en el tema dels sous dels polítics alliberats i del personal de confiança. Per què?

En el cas dels bous, els populars de Silla és que tenen molta afició: el seu líder Prieto, diputat provincial a l'ombra del president Rus, malgrat la seua amistat amb Serafí Castellano, ha estat l'encarregat dels temes taurins; la major part dels membres de la penya taurina, són del PP; l'alcalde Simeon ha estat molts anys president de la penya; etcètera. El cas dels sous no és cosa per a tractar avui.

Siga com siga, el fet és que la proposta de Compromís, en lloc de fer-los entrar en raó, ha servit per a tot el contrari i els ha tret de polleguera i com la ira és una mala consellera, han començat a donar males passades. La més grossa, de moment, és que han intentat que l'associació d'industrials i comerciants de Silla (AESI) es posen del seu costat, argumentant-los que reduir els bous a quatre dies seria ruïnós per al comerç local. De moment la directiva no ho veu tan clar com el govern i han procedit a fer una enquesta entre els socis, encara que hi ha prou coincidència en considerar que no és cert que els dies de bous siguen la mina d'or que suggereix l'ajuntament. Curiosament, l'associació de comerciants no rep, darrerament, cap ajut municipal per a les seues campanyes de promoció del comerç local, per tant el plantejament que se'ls ha fet no té la més mínima justificació.

Per altra banda, com molta gent ha trobat raonable la proposta nacionalista, que no és antitaurina, han començat a manifestar-se. De moment, al Punt s'ha publicat un article meu inicial (10 de maig. Els bous també tenen crisi, o no?), que Prieto qualifica de demagògic, curiosament; l'article de Xavier Cunyat (17 de maig. Cultura i bous); i el comentari de Carles Prieto, que es solidaritza amb la proposta de Compromís. Mitjançant les xarxes socials, facebook especialment, el tema s'està estenent i s'hi fan aportacions de tota mena, algunes de les quals van més enllà que la proposta de Compromís, i ja comença a parlar-se de la supressió dels bous. El folló l'han organitzat els populars, que han fet com l'Aguirre amb el tema de la xiulada del partit de la Copa, i han servit de ressonància de la proposta.

Crida al cel que hi haja responsables polítics tan obcecats que no veuen la realitat, o tan desvergonyits que la veuen com els interessa. Concretament, Silla és un dels pobles expulsats de la Xarxa de Teatres de la Generalitat, perquè no té diners per a complir el contracte; té totes les obres del Pla Zapatero per acabar, per culpa de Baixauli, però ara també per culpa del nou govern municipal; té un problema molt gros per a pagar tot el que devem als proveïdors, molts d'ells industrials locals; segons l'alcalde, no hi ha ni per a pagar les nòmines; etc. Això els obliga a fer retallades de tota mena i, inevitablement, també ho han de fer dels bous. Una curiositat de què acaben d'informar-me és que l'ajuntament no té ni per a pagar les flors de l'anda del Crist, que han de pagar veïns voluntariosos; a banda del significat religiós, del qual no participe, però respecte, em pregunte com és possible que, tan devots com són els populars, es resistisquen a fer una bona retallada en el tema dels bous, com proposa Compromís i deixen el patró sense flors?

Jo confie que els entre un poc de sentit comú i que els bous, que els tenen acorralats, no acaben fent-los cap de mal. Com no estan en un carreró sense eixida (es diu atzucac), ho tenen fàcil si són raonables i intel·ligents i atenen les propostes raonables. Tenen al seu favor, per a ser resolutius, les mateixes recomanacions dels seus dirigents, de prescindir de despeses i retallar prestacions: la retallada de bous que es sol·licita va, doncs, per aquest camí, a què esperen? Altres retallades sí que són inassumibles, com les d'educació, sanitat, o les prestacions socials, però no fer-ho en el tema dels bous, com ho podran justificar?