dijous, 18 de juliol del 2013

FESTES I COMPROMISOS O L'ALCALDE EN UN ATZUCAC

FESTES I COMPROMISOS O L'ALCALDE EN UN ATZUCAC
Article publicat a elPunt/Avui el dia 18 de juliol de 2013

Mentre seguim en la inòpia informativa, o víctimes de l'esterilitat informativa municipal, hem de continuar imaginant-nos el perquè de les coses que passen al poble. Per exemple, sobre si hi haurà finalment algun acord per a aprovar els pressupostos. L'apotecari Moliner em diu que l'Estellaor li ha dit que, segons l'alcalde li ha dit, finalment Compromís donarà el seu vot o s'abstindrà. Altres m'han parlat del mateix, però referint-se a EU.


He intentat d'indagar en les fonts i ningú m'ha sabut dir res en clar. Segons l'alcalde, Compromís deuria d'haver-los aprovat perquè totes les propostes que havia presentat el regidor les havien assumides. Segons Melero, però, això no és veritat, perquè quedava per saber si l'ajuntament pagava els bous o no. Finalment, el dimarts que ve se sabrà com acaba la pel·lícula pressupostària.

Un òrgan informatiu tradicional és el llibret de les festes i concretament el calendari d'actes. Mirant la pobra oferta d'enguany, en realitat és el reflex de la penosa situació econòmica de l'ajuntament, cosa que és correctíssima, perquè hauria estat una irresponsabilitat gastar del que no hi ha. Les associacions, falles, clubs... entre tots faran la festa. Així que hem de felicitar els gestors, perquè malgrat que no tenim ni un cèntim tindrem festes.

Hi ha pendent el tema de qui paga la plaça de bous i tot el que té a veure amb la setmana taurina. Com tothom sap, el PP i l'alcalde tenen el cap i el cor posats en els bous, encara que no tenen la majoria en el plenari. El PP i l'alcalde han aprovat tota la setmana taurina i encara que no han dit com la pagaran, sembla que han adquirit el compromís de fer-ho.

Enfront hi ha els contraris als bous, que no voldrien que es dedicara cap dia. Entremig els qui ni es mostren contraris ni ho fan a favor, sinó que intenten posar un poc de sentit comú, rebaixant els vuit dies a quatre, i que les penyes paguen la plaça. Açò és el que proposa Compromís. Esperem explicacions, d'uns i d'altres. Siga com siga, si finalment l'ajuntament paga ni un cèntim del tema dels bous, el greuge comparatiu entre el tracte a les penyes taurines i el que reben les falles, els clubs, la Casa d'Andalusia i les entitats culturals seria enorme i imperdonable, una barbaritat i una indecència.

Com no tot és festa hi ha els temes socials, que són els que més havien de preocupar els nostres governants. I hi destaca la sorprenent actitud de la regidora de serveis socials que, pel seu compte segons l'alcalde, ha desestimat els serveis d'un menjador escolar per a les famílies amb dificultats. Segons Pilar Bermell, a Silla sols hi ha dos xiquets que atendre, cosa que desmenteix l'índex d'atur de la ciutat (30%) i les prestacions assistencials de les parròquies i de Càritas. Tenint en compte que a Silla no ens haguera costat ni un euro, perquè ho paga la Diputació, el que ha fet la regidora és inaudit.

Encara ho és més perquè en lloc d'assumir la responsabilitat, ha culpat els funcionaris municipals de l'error. Curiosament fins avui, els sindicats guarden silenci i això em crida l'atenció, perquè a mi els sindicats no me'n passaven ni una quan jo era l'alcalde. Sembla que primer Baixauli i ara els populars els infonen més respecte que els infonia jo. Misteris de la vida. Esperem conèixer la veritat, però mentrestant no està de sobra recordar que les responsabilitats polítiques les tenen els polítics i no els funcionaris.

No sabem, per altra banda, com va l'assumpte de la reclamació de la Renfe, per l'alcaldada de Baixauli en l'estació de contenidors; ni el cas del Multifuncional que ha aparegut a la premsa, segons la qual l'ajuntament ha de pagar la tira de milions, també per una altra alcaldada baixaulista. Per tant torne a repetir que la pàgina web municipal hauria de servir per a passar informació als ciutadans.

Sobre el tema de l'aigua continuem sense saber si l'ajuntament ha fet o pensa fer alguna cosa per a evitar que a Silla paguem l'aigua més cara que a qualssevol altre poble. Després de la denúncia de Valentín Mateos (EU) no se n'ha tornat a parlar... i mentrestant el poble paga. S'ha fet alguna gestió?

Finalment hi ha la renúncia del regidor Carlos Primo i l'entrada a l'ajuntament de la seua substituta. Aprofitarà l'ocasió, l'alcalde, per a remodelar el seu govern? A menys de dos anys per a acabar el mandat, i amb la caòtica situació financera que estem vivint, crec que és el moment d'intentar una revitalització política a l'ajuntament. Fins i tot és el moment que el PP es plantege seriosament intentar una aproximació real i sincera a l'oposició, fent-los participar en la Junta de Govern, com demanava Valentín Mateos, informant-los fefaentment de tots els assumptes.

Com deia l'eslògan d'un polític conservador de Sueca de principis del segle passat: “sea nuestra divisa salvar por lo menos la camisa”. Aquesta podria ser la consigna dels dos anys que queden per a les properes eleccions i li l'oferisc a l'alcalde. I tancar de manera lleial les relacions amb el camp (Consell Agrari). L'alcalde està en un atzucac, que és un carreró sense eixida, i alguna cosa així podria salvar-li el coll.