diumenge, 28 de desembre del 2014

DIA DELS INNOCENTS

DIA DELS INNOCENTS
Article publicat a el Punt/Avui el dia 28 de desembre de 2014

Avui, 28 de desembre, és un dia especial, perquè aprofitem per a fer innocentades, pràcticament innòcues, enganyifes sense malícia, bromes, penjar-li una llufa a l'esquena a algú, etc. Es fa en record dels xiquets innocents de Betlem, que el rei Herodes manà degollar per a evitar que es complira la profecia que temps a venir apareixeria un rei, nascut en aquell poble; ell pensà que aquest nen, de fadrí el faria fora i ordenà un assassinat en massa de criatures innocents, que fou la degolla.

La premsa solia publicar, i encara hi ha qui ho fa, alguna innocentada, que sol ser una notícia falsa, que algú es creu que és verídica i, doncs, fa el ridícul. Algunes d'aquelles innocentades podien ser molt fortes i no sé si allò que féu l'Orson Welles anunciant per la ràdio una invasió d'extraterrestres, que moltíssima gent es va creure, fou en un dia d'innocents, però com a innocentada és genial.

Quan jo era jove encara en fèiem d'innocentades, que procuràvem que mortificaren algú en especial i les més exitoses eren les que encolomàvem al rector, als mestres o al guarda municipal, perquè es corria la veu i tothom reia de l'ocurrència. Com ens hem anat fent cada dia més circumspectes i primmirats, les bromes estan en decadència i és una llàstima.

Aprofitant que ara tenim açò de l'internet i la premsa digital, propose que hi pensem en alguna innocentada virtual. Per exemple, fer córrer la brama que Rajoy ha decidit que presentarà la dimissió la mateixa nit de les eleccions autonòmiques i municipals, acceptant que la derrota que els espera serà absoluta. I no sols presentarà la dimissió, sinó que, emulant el rei Alfons XIII, marxarà immediatament a l'exili, que ja té preparat, a les illes Caiman, en companyia de la senyora Cospedal. Imagineu si una “notícia” com aquesta l'hagueren publicat avui el País, o La Vanguardia!

O si un diari digital publicara que, segons fons del Vaticà, el Papa Francisco pensa penjar la tiara, com féu el seu predecessor, espantat pels casos de pederàstia que van aflorant en una progressió geomètrica. O si l'ABC donara la notícia que la infanta Cristina es divorcia de l'Urdangarín, renuncia la línia successòria a la corona, abandona el món i es retira a un convent de carmelites.

Estic segur que cap diari haurà pensat en cap d'aquestes innocentades. A tot estirar és possible que facen alguna broma menor, que jo invite a recercar a les pàgines d'esports, per exemple que Cristiano pensa marxar al Chelsea, o a les de successos contant que s'ha trobat una enorme boa vegetariana al Retiro de Madrid que tothom li fuig espantats, però que és inofensiva i sols menja plàtans.

De tota manera, la gran innocentada ja està servida carregant-se, com volen fer, el jutge Ruz. En aquest cas l'innocent no és el jutge, sinó que a qui volen prendre'ns el pèl és al veïnat. Quina poca vergonya! Els del PP no en tenen prou matant el missatger (la premsa) que els descobreix les vergonyes, com solen fer, sinó que, a més a més, ara volen matar també el jutge. Més que una innocentada el que intenten és una degolla herodiana.

Alguna vegada he comentat que l'opinió que tenen d'Espanya per tot el món, per les barbaritats que estan passant-nos, és tan negativa que no sé ni com poden dormir els polítics; jo no podria. Aconselle recercar per internet els periòdics més rigorosos d'Europa i d'Amèrica, que la premsa d'ací farien molt bé a airejar més encara del que ho fan.

Canviant de tema, com estem a tres dies de la Nit de Cap d'Any, jo continue mantenint-me alerta. El perill ara és creure que cal anar a una festa a malsopar i que a cap bròfec li vinga de gust llançar-te confetti a la cara, o tocar-te un pito a l'orella, “piiit”, o fer-te una besada bavosa mentre trona una orquestra de borratxos i et criden “feliz año nuevo”. És el que faltava! Jo no hi aniré en absolut.

Per tant, obriu l'ull i mireu en quin guirigall us poseu la nit de Cap d'Any (recordeu que el dia és sant Silvestre, que porta les bruixes del cabestre i que fins i tot les deixa entrar per la finestra). Si beveu no conduïu i dormiu ben bé la mona. I com ser antinadalenc no lleva que tinguem bons desitjos, els meus són que l'any que ve puguem veure acomplertes les nostres esperances polítiques i socials, que la família i els amics gaudisquen d'un bon any i que tinguem bona salut; si ens toca la primitiva, millor.