dilluns, 13 d’abril del 2020

EL VIRUS DE LA CORONA (III)


SAÓ. El Repunt 27  13/04/2020
EL VIRUS DE LA CORONA (III)
El diumenge 5 d’abril hem fet la tercera tertúlia telemàtica del confinament pandèmic. Hem repassat ràpidament la situació, a partir de la informació dels mitjans, especialment dels públics, perquè continuem vetant, i cada dia amb més motius, els mitjans més reaccionaris, entre els quals, lamentablement, hi és la COPE de l’església, amb l’aclariment que ens fa Manolo que es tracta d’un popurri de la Conferència Episcopal, algunes diòcesis, els jesuïtes i els dominics; segurament, diu, l’Espirit Sant no té res a veure i Emili es queda més tranquil.

Per a Glòria, el descobriment fet per la justícia suïssa d’una fortuna que prové de les comissions cobrades per Joan Carles I, o siga pel rei que hagué (pronuncieu ka’gué), són clarament corruptes i demostren la immoralitat del personatge. La justícia espanyola no pot fer res, diuen, perquè els reis tenen inviolabilitat, cosa que, injustament, impedeix que la fiscalia puga investigar la procedència de la fortuna dels personatges reials, ni tampoc qualsevol altra malifeta. Incomprensible. Tampoc es pot investigar la procedència de la fortuna dels francos, ni la de l’església catòlica, i per això podem dir que vivim en un regne de lladres “per la gràcia de Déu”. Són tabú, són inviolables? Hi ha juristes que diuen que no i de fet no ho són ni a Bèlgica ni a Holanda, però ja se sap que Espanya es diferente i tenim una marca que ho acredita, la Marca Espanya; per a Borell, és l'Espanya Global.

Paqui, reforçant les paraules de l’amiga, diu que tot açò és insuportable i que en un país mitjanament democràtic, que no és el nostre cas, on la justícia siga igual per a tots i no hi haja privilegis, les famílies borbòniques i les franques ja haurien estat jutjades i desproveïdes de tot el que han obtingut fraudulentament, i l’església estaria pagant els tributs, com paguem tots, i se’ls haurien revisat les inscripcions il·legals als registres de propietat. És evident que la nostra democràcia és feble i incapaç de posar fre als privilegis històrics de tots aquests clans. Per molt que els partits soidisant constitutionnalistes, vulguen presumir que hi ha democràcia plena i de què la justícia és igual per a tots, això no és veritat, ja ho veiem, açò d’ací és una merde!

Per a Fina, i per si no en teníem prou, ara hem sabut que amb la fortuna obtinguda deshonestament a l’Aràbia Saudita, el rei que hagué ha volgut pagar els favors de la seua amigueta (60 milions) i fer-la callar. La resta dels milions cobrats, vol deixar-los, paternal com és, en herència al fill i les filles i sense pagar impostos. La “reacció” del monarca actual, davant de l’escàndol, ha estat determinada per la por a l’opinió pública, i s’ha vist obligat a renunciar a la seua part del botí saudita. Ha reconegut, doncs, que la procedència d’aquests diners dipositats a Suïssa és il·legal, però res no se sap de les altres morterades que haurà camuflades per tot arreu dels paradisos fiscals. Per arrodonir el gest reial, encara ha tingut la barra de castigar son pare, traient-li l’assignació anual que li paguem entre tots. Res no ha canviat, doncs, i aquesta gent continua creient que són on són per la gràcia de Déu i que per això estan per sobre del poble i de les lleis. Quina gent, quina gentalla, quina gentola, quina gentussa!

Joan diu que alguns periodistes i personatges que coneixen tot l’entrellat, han parlat dels afers dels borbons, ara en un llibre, ara en unes memòries, en alguns articles, en alguna entrevista, com la de Pilar Urbano a la TV3, etc. però falta l’estudi de tot plegat. S’ha de saber tot de les maniobres econòmiques, polítiques i familiars que han protagonitzat, per a constituir tantes fortunes sense treballar. Aquesta gent són com un virus que s’encomana fàcilment, com li passà a l’Urdangarin, que és el primer borbó que ha estat a la presó. No crec que l’estudi el puga fer un historiador sol, sinó que faria falta tot un departament d’història, o una facultat sencera, dedicats a investigar les malifetes borbòniques, i també les franquistes i les de l’església, ja posats. Al voltant d’aquest estudi aniria eixint tota la fauna ibèrica i depredadora de banquers, homes de fortuna, grans capitans, grans amics, amiguetes i testaferros. Si hi haguera la possibilitat d’estudiar-ho tot ben a fons, pot ser que podríem recuperar per a l’erari públic, alguna part d’aquestes fortunes, amb les quals no eixiríem de penes, en aquest trist estat de pandereta, però podríem viure amb més justícia, més democràcia i més prestacions socials, educatives i sanitàries.

Advertisc que aquesta vesprada estem tots més calents que en les dues tertúlies anteriors. Els avance que, si poden, connectaran amb nosaltres Paco, que és l’únic que treballa, de representant d’una distribuïdora de queviures. Ho intentarà Àngels que continua a París, passant-s’ho bé; pel whatsapp m’ha dit que allí estan pitjor que ací, perquè fins ara han viscut una mica més laxos però que se’ls ha acabat el rotllo; ara viu amb un amic borgonyó que, si té mostassa i vi de Borgonya, menja tot el que li posa al plat i no es queixa de res. Avui no podrà participar el jove Aguado, que està acabant un article per a SAÓ, sobre el documental que han fet d’una mestra sillera, represaliada del franquisme (Carmen Valero); el documental està molt ben fet i és molt interessant.

Haurem d’acabar el tema monàrquic i propose posar un suspés absolut a tota la casta reial, res de ‘pot millorar’, ni res d’un 4’5 i que tornen a setembre; la nota que propose ha de ser inapel·lable: a tots un zero i al carrer. Camil em recorda que és el primer suspès que pose en ma vida. Avui està molt reconfortat perquè ha escoltant el Papa dient el mateix que Pepe Mujica: que açò del coronavirus és la resposta de la natura a la nostra indigència en el tema del canvi climàtic i en l’abús dels recursos naturals. Recorda que el diumenge passat en parlàrem, a partir de l’entrevista a Ramon Lapiedra al Levante, sobre si hi pot haver alguna relació entre el canvi climàtic i l’aparició d’aquest nou virus i dels que podran aparèixer.

Pep, encara no ha intervingut, ni quan ha eixit el tema del vi de Borgonya que ell, que és un gran entès, considera el millor vi francès. Segueix amb el mateix tema que el Papa i Mujica: si hem alterat i fet malbé l’equilibri ecològic, abusant de la natura de la forma que ho hem fet, provocant el canvi climàtic, és possible que això haja provocat la mutació d’aquest virus, fins a convertir-se en tan fortament agressiu. El que hem fet, diu, és com si haguérem irromput en un abell, provocant la resposta massiva de les abelles, que se’ns haurien tirat a sobre. És ben possible, i el coronavirus deixarà retratats els polítics que no creuen en el canvi climàtic i estan d’acord en continuar l’agressió contra la natura, perquè el que els importa és l’obtenció de beneficis: Amèrica primer que res, diu Trump; Itàlia per als italians, que diu SalviniBolsonaroJonhson, Putin… tots els polítics casposos de l’extrema dreta mundial; ací, més modestament, són els de VOX i del PP, que fan tot el que poden per emular-los. Són calcats els uns i dels altres.

Paco que acaba de connectar-se, sap com va tot, perquè visita les petites tendes de queviures dels pobles, quasi d’amagatotis, però amb permís per la feina que fa i escolta les opinions de la gent i dels botiguers. Qui queda més mal parada és la dreta i l’extrema dreta, perquè la gent no entén que en lloc de col·laborar i fer propostes perquè s'acabe el desastre, actuen com les hienes, mirant de pegar-li algun mos al govern. La gent, que reconeix l’esforç que fan els que governen i els sanitaris, diu que no hi ha dret que aquests pinxos franquistes, que tenen tant a callar, diguen les barbaritats que diuen i amenacen com fan. Una veïna de Sedaví deia que el seu marit votà els de VOX pel tema dels bous, però que ja no ho tornarà a fer, mai més. A Catarroja un botiguer deia que qui fa més el ridícul és Casado, que posa cara de don Quintín el amargao, recordant que jo el bategí així; diu que se li nota l’amargura de no haver guanyat les eleccions.

Desconectem; fins el diume3nge que ve, perquè encara hi haurà confinament. Com serà l’aniversari de Glòria, quedem que ens farem una copeta a la seua salut, cadascú des de sa casa.

1 comentari:

Anònim ha dit...

José Luis, soy Ana desde Oviedo. Necesito ponerme en contacto contigo y no encuentro el medio ¿Podrías enviarme un correo a otrasactividades@hotmail.com para decirme cómo hacerlo? Es importante. Gracias (te comenté en Enero) soy un paquete..