SILLA, AMB L'AIGUA AL COLL
Article publicat a el Punt/Avui el dia 30 d'octubre de 2012
Tal com dèiem la setmana passada, continuem exposats a morir ofegats, per culpa de la desídia dels polítics i dels tècnics, que mai han volgut creure's de veritat el tema de les pluvials. Per la seua part, el veïnat ja ha deixat de parlar del tema de la darrera inundació, com si oblidar-se'n fora cap solució; a tot estirar, la gent s'agencia unes fustes per a taponar la porta, es fa un segur... i fins l'altra; resignadament.
Però, el problema continua existint i cada vegada anirà a més, mentre no se solucionen els errors de les grans obres públiques (carreteres i renfe) que són les responsables del desastre i es desvien fora del poble les aigües que abaixen dels polígons de Picassent i d'Alcàsser, Rambla avall.
Com el tema ens afecta a tots, seria necessari que tots els partits polítics es comprometeren a defensar la mateixa política de pluvials, o siga el mateix projecte, i que li donaren la màxima preferència, però als polítics els passa com al veïnat i se n'obliden. Una mostra és la poca informació de la web municipal, raó per la qual no sabem res del que pensa fer l'ajuntament.
Sols podem comptar amb l'informe de l'enginyer tècnic municipal, Josep Valero, que té dos parts: per un costat, l'anàlisi del que passà la nit del 28 de setembre, i per l'altre, les mesures que s'han de prendre per a evitar més inundacions. En quant a la primera part, estic d'acord que les obres realitzades darrerament han funcionat perfectament, encara que insuficientment, ja que són sols una part de tot el projecte d'evacuació.
L'informe insisteix que, tal com acabem de comentar, el problema d'evacuació supera les nostres possibilitats perquè s'hi aboquen les aigües que venen dels pobles veïns. De fet, si hem de donar per bones les mesures de l'informe (165 litres per metre quadrat en 1,5 hores; encara que altres lectures en plaça del Poble i avinguda Lluís Vives donen 80 litres; caldrà saber qui té la raó), tanta aigua, com la que baixa per la Rambleta no la podem evacuar, i són inevitables les inundacions de les zones més baixes de la població.
Un altre punt a aclarir és si la rotonda de la plaça Sanchis Guarner (final de la Rambla i de Sant Roc) obstruí o no l'eixida de les aigües, perquè els testimonis del veïnat diuen que sí, mentre que el tècnic municipal diu que no. Finalment també s'hauria d'aclarir l'actuació en la comporta, a quina hora s'obrí i qui donà les ordres de fer-ho. Tots sabem que el tancament de la comporta és, ara per ara, la “solució” per a evitar la invasió de les aigües que venen de l'oest, encara que això comporta la inundació de la V-31, però aquesta és la qüestió: qui té la preferència, Silla o la carretera?
La part més important és la de les mesures a prendre per a solucionar aquest problema definitivament. El projecte aprovat, que és el que començà a executar-se, significarà que tota l'aigua que baixa d'Alcàsser i Picassent, més la de l'estació de contenidors, el Pla dels Olivars i Espioca, es derivarà, abans d'arribar al poble, cap al barranc de Tafarra. Evidentment, aquests ha de recuperar les seues dimensions naturals i augmentar-les, incloent-hi la transparència per sota de les vies del ferrocarril. Tinguem en compte que el barranc ha estat “ocupat”, al llarg dels anys, per una sèrie de fàbriques, en el mateix llit, i pels camps dels costats.
Aquesta gran obra, més altres actuacions dins de la població, tot plegat signifiquen una enormitat de milions que no tenim. I encara que els tinguérem, no hauríem de pagar res perquè la culpa dels “errors” que estem patint és dels enginyers del Ministeri, de la Renfe i l'actuació desidiosa de la Generalitat, que malgrat que té la llei del Patricova en vigor no ha actuat (fonamentalment aquesta llei diu que els pobles han de gestionar l'evacuació de les seues aigües i no les han de deixar anar cap avall, com fa Alcàsser i Picassent). La culpa del veïnat ha estat ha estat que els hem deixat fer, sense estudiar cap de les seues actuacions, ni protestar suficientment, ni insistir, etc.
I ara ve la que faltava, perquè si no en tenim prou amb les pluvials, també ens arriba l'aigua al coll en el tema de les finances municipals. Silla, com tots els pobles de tot el món, gasta més del que ingressa, i té un deute considerable, que ha d'eixugar mitjançant un pla de sanejament, que el govern central no li ha aprovat. En conseqüència, Silla no té diners per a subsistir i s'han de prendre mesures dràstiques. Lògicament és el govern municipal, format per gent inexperta del PP i en minoria, qui ha de prendre la paraula. Fins ara encara confiaven que Rajoy els salvaria la cara, com els havia promès, però no ha estat així.
Els quedava un darrer cartutx, la suposada influència del regidor Isidro Prieto, però aquest ha fet figa. Com per altra banda els populars han estat incapaços d'arribar a cap acord amb l'oposició, s'ha arribat en aquest punt. Què es pot fer, es pregunta el veïnat?
Amb mà esquerra i amb diàleg jo estic convençut que es podria trobar una solució, que hauria d'incloure fer alguna pressió a Madrid i a la Generalitat. El mateix Rus acaba de dir que si els ajuntaments estan com estan és perquè la Generalitat no els paga el que els déu. És evident que enfrontar-se a Rajoy i a Fabra és problemàtic per a un govern del PP, però no tenen cap altra alternativa, si no volen fracassar absolutament, més del que ja ho han fet. Els polítics locals han d'arribar a un compromís, per damunt fins i tot dels seus respectius partits, en els dos temes que comentem: en el de pluvials i en el del finançament municipal. I ho han de fer entenent-se i cedint en moltes coses, començant pels “retalls” que s'ha d'aplicar el mateix govern municipal (sous dels alliberats, per exemple), pels bous i les festes; privatitzant la piscina; transferint el conservatori a la Conselleria, etc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada