dijous, 18 d’abril del 2013

SILLA EN LA TRAMA GÜRTEL

SILLA EN LA TRAMA GÜRTEL
Article publicat a el Punt/Avui el dia 18 d'abril de 2013

Silla ha de saber que el magistrat que instrueix el cas de la trama Gürtel, de presumptes xoriços, ha demanat a les delegacions municipals del PP de 32 pobles i ciutats que l'informen dels contractes que signaren amb aquesta gent. Exactament el jutge vol saber el mateix que el fiscal anticorrupció. Concretament tots els contractes de “tot tipus d'actes, siguen electorals o no”, referits a les campanyes electorals de les municipals de 2007. Silla hi figura en el llistat. Quin honor!

Es tracta, sobre tot, de 28 grans ciutats: les tres capitals, i Elx, Benidorm, Sagunt, Alzira, Gandia, Vila-real, Alcoi, Oriola... i de quatre de menors, entre les quals hi som nosaltres. O siga que els sillers i silleres tinguérem “l'honor” d'equiparar-nos-en a les ciutats importants.

Jutge i fiscal volen saber, i nosaltres també, quins actes es feren, quines despeses es generaren en la campanya electoral, en quines activitats “electorals o no”, qui pagà tot això.

Nosaltres, fent memòria, podem recordar que s'organitzaren com a mínim dos grans actes en el Coliseo, amb berenars inclosos, organitzats pel Bigotes en persona, amb el suport tècnic d'Alfonso Machancoses. També recordem que Silla fou envaïda literalment per un allau de banderoles, com mai se n'havien vistes tantes, penjades de cada farola de les avingudes, pancartes de balcó a balcó amb les fotografies dels candidats; una invasió de publicitat.

Davant d'aquesta informació podem fer dues coses: intentar entendre per quines raons el PP posà tant d'interès en la nostra campanya local. L'altra pregunta la farem al final i va adreçada als partits polítics actualment en l'oposició.

El PP local havia estat implicat durant dues legislatures en el pacte del quadripartit, però sense haver tingut mai en les seues mans l'alcaldia (primer d'EU i després del Bloc); a canvi s'havia vist obligat a assumir uns quants compromisos, entre els quals el de fer el projecte de pluvials. En conseqüència, Isidro Prieto creia que li havia arribat l'hora de treure-li profit, o siga d'obtenir l'alcaldia i estava summament nerviós.

Encara ho estava més perquè el Bloc, per boca meua i per escrit, havia fet saber que mai no el votaríem d'alcalde. A més a més, la meua participació a títol personal escrivint i organitzant l'auto sacramental pel centenari de les Formes Incorruptes (Els deixebles d'Emaús i el triomf de l'Eucaristia), el posà encara més nerviós, fent-li pensar que perillava el vot conservador arrimat a l'església. Don Fernando, amb la seua bona fe, acabà d'arrodonir-ho, perquè, pel seu compte, feia campanya al meu favor.

Un altre terreny que també el tenia nerviós era el respecte que el Bloc tenia en el món del camp, i per això no parava de fer esforços per a recuperar aquests vots, que veia amenaçats pel suport que homes, com Pepe Valero i altres, havien donat i mantingut al Bloc.

Tot plegat, doncs, feu que Prieto perdera l'oremus i es llançara la campanya més cara que mai no s'ha fet a Silla. Com pagava la trama Gürtel, a ell què? Curiosament, Prieto no millorà els resultats electorals i es quedà sense l'alcaldia que somiava, afegint-se a la llista d'alcaldes frustrats de Silla (Romeu, Melero el malo i ara ell).

Ara faré la pregunta als partits de l'oposició, Bloc (Compromís), Verds i EU; també inclouré el PSOE. Què pensen els partits en qüestió d'aquesta història? Què pensen dir o fer, sabent que el PP ha sufragat les seues campanyes amb diners il·legals de la trama corrupta Gürtel?

Si han disposat dels diners per a pagar-se les campanyes que el Bigotes i etcètera de la trama han obtingut de manera corrupta, amb diners públics, o siga de tots, què pensen fer ara que ho saben? Pensen demanar responsabilitats?

Jo demane responsabilitats, perquè, a més a més, personalment em puc considerar un afectat directe, ja que la campanya de Prieto tenia com a objectiu erosionar la meua candidatura. De fet, jo vaig dimitir i ni prenguí possessió del càrrec, decebut per aquells resultats. Ara que sé que hi hagué tant de joc brut, què puc pensar i què puc dir? Ja ho estic dient.

I els partits polítics? La informació de la participació de la trama Gürtel a Silla es féu pública el dia 7 d'abril, ja fa deu dies, i els partits encara no han obert la boca. Com tampoc l'han oberta per a protestar per l'increment desmesurat dels rebuts de l'aigua potable, ja que estan fent pagar al veïnat tot el frau del sanejament de Pinedo (per cert, ja hi ha una pista per a saber qui és el polític de Silla implicat en aquesta altra trama de corrupció).

I així va tot. Els receptors de la publicació del Punt que estan lluny de casa, ja saben més coses que els podran ajudar a entendre els misteris polítics del nostre poble. Com escrivia Joan Mas, des de Suïssa, entendre el poble cada dia li resulta més difícil: “entre de tant en tant en la pàgina web de l'ajuntament, però no em serveix de res; si no fora per vosaltres que informeu en el Punt, no m'hauria assabentat del merder que hi ha organitzat. Com van els pressupostos?”

La propera setmana parlarem dels pressupostos, tal com demana Joan. Tant si els partits polítics diuen alguna cosa, com si continuen muts i tant si la pàgina web municipal informa com si no.