divendres, 19 d’agost del 2022

ELS SUEUS NO SÓN DE FIAR
- Article publicat a Levante-emv el dia 23 de juliol de 2022-0723 
  Al segle V arribaren els sueus a la península ibèrica, amb els vàndals i els alans, arramblant amb tot el tot el que trobaven, perquè l’imperi romà ja anava de capa caiguda i no podien oposar-se. Procedien de més enllà del Danubi i del Rin, i una vegada arribats a la península ibèrica, s’implantaren en el nord-est, a Galícia, terres de Lleó i d’Astúries i, sobre tot, a la part nord de Portugal, fins arribar a Lisboa. Els escriptors de l’època (bisbes i sants) diuen que infonien molt de temor, concretamente perquè eren ferotges i sanguinaris. Per començar trencaren el pacte amb els vàndals i els alans, que hagueren de marxar al nord d’Àfrica i formaren el regne de Galícia, que durà més de 150 anys. Com canviaven d’aliats amb molta facilitat, com de religió i de parella, cercant aliances de conveniència, els sueus eren considerats gent de poc de fiar. Finalmente, foren derrotats pels visigots de Leovigild i desaparegueren com a entitat política. A Galícia hi ha qui somnia amb els sueus i que d’amagat n’hi ha descendents que continuen maniobrant... Sembla que alguns trets sueus subsisteixen en alguns personatges polítics gallecs.
Entre els gallecs més negatius, evidentment el campió fou Franco, que si no era alt i ros com els sueus, ni portava el cabell nugat i empinat, el nodus, si que era sanguinari i molt de tèmer. En la llista que he reunit a corre-cuita hi ha Fraga Iribarne, per les seues maniobres obscures i potser sueves. I seguint el rastre dels fillols, un tal M. Rajoy, que encara que ara ja no piula, ja ho féu i de sobres, fins que el feren fora del govern, vergonyosament, i emmudí. I ara hi ha el tal Feijoo, que encara no ha justificat les seues amistats amb narcotraficants gallecs (d’això ja no parla ningú, però hi ha les hemeroteques). A la llista podríem afegir el nobel Cela, a qui el rei demèrit atorgà un títol que perfectament podria ser sueu, marquès d’Iria Flavia. Les mateixes meigues gallegues poden ser espectres sueus que continuen caminant de nit pels boscos i camins foscos gallecs. Tot açò és fascinant i misteriós i és probable que mai no sabrem la veritat gallego-sueva.
Evidentment, al marge de la possible màfia de procedència sueva, Galícia és esplèndida en bones i excel•lents persones, com Rosalia de Castro, Valle Inclan, Julia Otero, el BNG, les Tanxugueiras...