dijous, 5 de gener del 2012

ON ESTÀ LA PELA, MATARILE, RILE, RILE

ON ESTÀ LA PELA, MATARILE, RILE, RILE

Article publicat a elPUNT/AVUI el dia 5 de gener de 2012


Després d'unes eleccions, els nous governants solen trobar-se la caixa buida, no perquè els anteriors s'hagen endut els diners a casa, sinó perquè se n'han gastat més dels que deurien i/o han compromès unes despeses, que el nou govern ha d'afrontar. Els nous governants, doncs, ho tenen fàcil, si no saben com reeixir-se'n: li tiren la culpa al predecessor i avant. En canvi, si poden continuar els projectes, millor, perquè damunt es posen les medalles. Passa el mateix amb la pela, si en falta la culpa és de l'anterior i si en sobra, el mèrit és d'ells. El cas de Silla és que el nou govern no tenen prou pela per a pagar, i tot de cop, un milió dos-cents mil euros de les obres del Pla Zapatero (escoleta municipal i multifuncional), més les nòmines i l'extra de Nadal als seus treballadors. Acabant l'any no hi havia per a tot, cosa que, per cert, ja sabien des del primer moment que entraren a l'Ajuntament. I què han fet? Doncs, han tirat mà dels diners de la paga extra dels treballadors per a pagar les obres! I per què ho han fet?

Senzillament, perquè confiaven en les subvencions de la Generalitat del PP, que no han arribat. Ja sabem que la Generalitat està a zero (s'ho han malgastat tot en una mala administració i en bufes de pato). I com l'Ajuntament (també del PP), no ha rebut els diners de la Generalitat, disposà en el seu moment dels destinats a les obres de l'escoleta municipal i del multifuncional, per a pagar les nòmines. Ara, a punt d'acabar l'any i el termini per a pagar les obres, s'ha fet al revés, i han tirant mà dels diners de la paga extra dels treballadors. Això és una pràctica habitual en èpoques normals, amb això de la caixa única, però especialment en aquests moments de mancança de liquiditat molts ajuntaments, com el de Silla, poden veure's amb el cul a l'aire.

Però, una cosa tan simple d'explicar, que realment i en part és el que diu una carta de l'alcalde adreçada als treballadors, és difícil d'entendre si no es diu tota la veritat, que és la que acabe de contar: que la Generalitat no ens paga! Ara bé, l'alcalde Serafín Simeon no pot dir-ho, això, i ha optat per refugiar-se en una cortina de fum, gràcies a la qual ha aconseguit tirar endavant, en el darrer Ple, la seua multiproposta: ajornar el pagament de la paga extra als treballadors, pagar les obres del Pla Zapatero, i damunt reempenyorar l'Ajuntament. Tot per culpa de la Generalitat, que no paga. La nit del Ple era especialment crítica perquè, per si faltava poc, el regidor Prieto no hi era present i, per tant, l'Ajuntament podia col·lapsar-se; gràcies, però, a les abstencions del Bloc i d'E2000 l'Ajuntament no s'ha tancat, que era el que temia el regidor nacionalista.

Però hi ha una sèrie d'interrogants, que s'han d'aclarir, i per això el Bloc exigí la creació d'una comissió d'investigació, “perquè s'aclarisquen els fets i les possibles responsabilitats”. Evidentment, la clau ha d'estar en saber com i quan s'autoritzà fer ús del compte del Pla Zapatero i qui ho autoritza: fou el govern socialista anterior, o siga Vedreño i Baixauli? Ha estat el govern popular actual, o siga Zaragozà i Serafín Simeon? Altra cosa a aclarir és si els polítics que autoritzaren l'operació havien estat advertits per la intervenció municipal, que aquells diners eren per a pagar les obres i en absolut per a cap altra cosa. De moment, però, el govern municipal s'ha compromès a presentar un informe detallat; no se sap, doncs, si es faran una de les dues coses, o les dues: l'informe del govern i/o la comissió d'investigació. Caldrà confiar que, es faça el que es faça, servisca de res, perquè en política aquestes maniobres normalment sols serveixen perquè passe el temps, amainen els ànims i la gent se n'oblide.

Per tot plegat, doncs, i perquè aquesta història es repetirà, no sols a Silla sinó per tot arreu, ja que el desastre financer i de falta de liquiditat és universal, cada dia que passa es fa més evident que l'exigència de Lluís Martínez i de mi mateix, formulades en aquestes pàgines d'El Punt, de saber-ho tot dels comptes municipals, s'hauria d'haver fet immediatament que el PP accedí a l'alcaldia. Ara ha passat, exactament, més de mig any i no és raonable que continuen dient-nos les coses a mitges. Especialment el poble ha de saber quants diners devem i quants ens deuen les administracions, perquè aquest és l'origen d'aquest conflicte i dels que vindran. La Generalitat no té un euro, com veiem cada dia a la premsa, perquè primer Zaplana i després Camps, o siga el PP, han estat nefastos per al País i han malgastat a mans plenes. Encara que la gent els haja votat, ells han estat nefastos.