diumenge, 10 de novembre del 2013

PER UNA NOVA RTVV!

PER UNA NOVA RTVV!
Article publicat a el Punt/Avui el dia 10 de novembre de 2013

Sobre la catàstrofe de la RTVV encara que crec que ja s'ha dit de tot i per tots els mitjans, també vull dir la meua. A més a més ara comptem amb els testimonis dels treballadors, que confessen com els pressionaven, i hem pogut gaudir d'uns dies de televisió valenciana lliure, o siga sota el control dels treballadors i treballadores, amb la col·laboració del tripartit. L'eliminació de la televisió, per part del govern del PP, ha provocat la ira de tot el País. Les maneres gens democràtiques de fer-ho ha estat considerat per Enric Morera (Compromís) de cop d'Estat. I com el tema és tan gros, la notícia ha ocupat pàgines de tots els diaris i noticiaris de televisió de tot el món.
Curiosament, però, la televisió valenciana que ens suprimeixen no és la televisió que hauríem d'haver tingut, la que ens havien promès quan la crearen, una televisió valenciana i al servei de la llengua i de la cultura dels valencians. La televisió que teníem en funcionament era una televisió manipuladora i tendenciosa, al servei del govern de torn, i amb una programació mínima en valencià. O siga que protestem perquè ens suprimeixen una televisió que no és la que volíem, quin galimaties!
A mi, però, açò no m'estranya. Precisament ja fa vint-i-cinc anys, exactament els que porta en marxa la televisió valenciana, que ja vaig predir que passaria el que ha passat. Mira per on, vaig ser com una pitonissa. Deia que la televisió que posaven en marxa acabaria sent un instrument de manipulació política i que no serviria per a la causa de la normalització lingüística. Aleshores manaven els socialistes (Lerma) i Amadeu Fabregat n'era el director.
En efecte, convertiren la televisió en un instrument de manipulació i de politització al servei del govern. La llengua fou sotmesa a censura, amb el famós llistat de paraules que no s'havien d'utilitzar, perquè eren “catalanes”, i començà el vet a algunes persones i a periodistes que no podien posar-hi els peus; jo vaig estar vetat. Cal dir que aquests ànims de censura i de prohibicions també els aplicaven els socialistes en l'ensenyament.
En realitat, però, els socialistes resultaren ser uns neòfits, que iniciaren el procés i l'anaren aplicant durant uns deu anys, perquè els qui perfeccionaren el procés són els populars. Aquests han dut la televisió a la seua màxima expressió de repressió i de manipulació, i al mateix temps d'ínfima qualitat. Són els populars, que ja porten uns divuit anys en el poder (Zaplana, Camps, Fabra) els qui, a més a més, han convertit la televisió en un frau econòmic de la màxima categoria, els qui han malversat sense escrúpols, els qui han unflat la institució de càrrecs innecessaris, etc. Els responsables de la gran desfeta que és la televisió valenciana són els governs del PP.
Així que, per què protestem? Perquè tanquen una televisió prostituïda, manipulada i nefasta o perquè volem una televisió neta, democràtica, lliure i valenciana? Posar-se d'acord amb això és important, per evitar confusions.
Estem d'acord que una televisió, en altres mans que les mefistofèliques i corruptes actuals, és molt important per al País. Per tant, cal secundar totes les iniciatives de protesta política i totes les reivindicacions dels treballadors i treballadores, però per a reclamar una altra televisió que l'actual i una altra gestió més honesta, que la faça viable. Mantenir aquesta que tenim, i exactament com ho és ara, amb tot l'excès de “personal” inclòs, com si ací no haguera passat res, no tindria cap sentit. El que cal és començar un procés nou, amb l'objectiu d'una fer una televisió distinta.
Curiosament, qui ens ha dut en aquesta situació són els golafres del PP, que s'han quedat sense diners, perquè ho han cremat tot, i ja no poden ni mantenir la televisió que s'havien fet a la mida. Han hagut de reconèixer que es troben en la situació en què es troben i que es veuen obligats a prescindir de la poderosa arma d'adoctrinament en què havien convertit Canal 9. Pobrets! Han hagut de matar el mateix monstre que havien creat, per no poder alimentar-lo!
Així que, assassinada la RTVV a mans del PP, el que ens queda és la perspectiva que una nova televisió sí que és possible, o siga amb la perspectiva que una nova política sí que és possible. i que, per tant, que paga la pena reclamar la televisió valenciana que ens havien promès en l'Estatut i en la Llei de creació de la televisó. Reclamem una RTVV nova, que siga totalment democràtica, valenciana i de qualitat. I, a més a més, que no siga una malversació de l'erari públic; d'acord.