diumenge, 28 de setembre del 2014

A VALÈNCIA ENS QUEIXEM PER VICI

A VALÈNCIA ENS QUEIXEM PER VICI
Article publicat a el Punt/Avui el dia 28 de setembre de 2014

M'expliquen uns amics des de Colònia, mitjançant l'Skipe, que sense esperar-s'ho s'han trobat en mig d'un sarau que no pensaven que fora possible trobar-se a Alemanya, tant puritans com són. Concretament baixaven del tren en l'estació central, que es troba al costat de la Seu i no molt lluny del camp de futbol. Precisament aquell dia coincidia un partit importantíssim entre dos equips de molta nomenada (no saben els noms) i la consagració del nou arquebisbe.

A la plaça hi havia un fotimer de persones increïble, plena de gom a gom de holligans, ja borratxos o en camí; de la beateria, enfervorida per l'ocasió episcopal; i dels turistes, una gernació d'orientals fent fotografies sense parar, encara que no saben distingir els xinesos dels japonesos. I entremig d'aquell guirigall, els meus amics tractaven de no soltar-se de la mà.

La cosa més curiosa, em diuen, fou que acabada la cerimònia religiosa, isqué a la plaça, a celebrar l'esdeveniment, tota la feligresia, capellans, monges, seglars, canonges, bisbes... La festa consistia a beure cava i cervesa a orri, que pagava el bisbat, la qual cosa permeté que molts vianants (els meus amics també) decidiren afegir-s'hi, a beure de gorra. Encara atònits, em diuen que “els qui vivim a València ens queixem per vici; allò era com les falles”. En efecte, tant que diuen de l'austeritat dels alemanys, quan vinga Cañizares a València és segur que no li faran res paregut i menys ara amb la crisi, i sobre tot perquè si ho feien li podrien xafar la capa magna, al cardenal.

Comentem les darreres notícies polítiques locals. Ells estan prou al dia, gràcies a la premsa que lligen per internet. Parlem de la convocatòria del referèndum català, que estem convençuts que Mas convocarà com tenia previst, per al 9-N (com així ho ha fet ja) i que, en conseqüència, els espanyols tractaran d'impedir (com ja han anunciat). De fet, els comente que acabe de llegir les declaracions d'un tal Mena, que fou fiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el qual assegura que tots els consellers, alcaldes, funcionaris o ciutadans que col·laboren en la consulta seran jutjats i condemnats per un delicte de prevaricació i se'ls podria inhabilitar. Ell parla de “judicis ràpids”, però per la cara de gos que posa a la fotografia, sembla que ell preferiria que foren sumaríssims. Sols se'n salvaria el president Mas, diu.

Sobre la derogació del decret balear de trilingüisme, per part del Tribunal Superior de Justícia i la reacció del govern insular negant-se a acceptar la derrota judicial, coincidim que aquesta actitud és una prova més de la mena d'energúmens que són aquella gent del Bauzá. En realitat no ho són solament ells, comentem, perquè hi ha moltes sentències, fins i tot del Constitucional, que no compleix ni el mateix govern central, perquè ens són favorables. Els recomane que cerquen el setmanari Presència, de 21 de setembre, i que lligen l'article “L'Estat també desobeeix el TC” i sabran com és aquesta gentola, quan els convé.

Em diuen que van a indagar com funcionen a Alemanya les relacions entre el govern federal i els governs dels respectius estats. M'interessen dues qüestions: si el govern federal de Berlín, també envaeix les competències dels estats federats, com ens fan a nosaltres; i si el seu govern central pot passar-se per l'entrecuix una sentència de la justícia alemanya, si no els fa el pes, com fa el govern de Madrid.

Ens fem un tip de riure sobre l'avortament de Gallardon. Quina manera de fer el ridícul davant de tot el món! Com els dos actors de l'esperpent anti-avortista, Gallardón i Rajoy, han quedat com uns ases, els pregunte què en pensen a Alemanya de Rajoy, i em diuen que el consideren una espècie de mamó de la Merkel. Evidentment els contactes dels meus amics són amb gent de la corfa amarga, que estan en desacord amb la seua famosa nibelunga, i per tant pensen com pensen. Com es dirà mamó en alemany? Ein Trottel? Es comprometen a preguntar-ho.

Comentem que Iglesias (Podemos) s'ha decidit a no presentar llistes municipals, perquè no tenen temps per a organitzar-se. És una decisió molt correcta, creiem. El que faran és donar suport als partits que troben més propers i sembla que en el cas valencià s'han decidit per Compromís (Mònica Oltra té molt a veure en l'elecció, segurament). Jo, que estic per aquesta solució des del primer moment, com he escrit en diversos articles, me n'he alegrat molt. Alguns ja estan canviant el discurs anti-Podem i també me n'alegre.

No parlem de Pujol, que s'ha passat pel Parlament per tal d'explicar-se. Ja s'ho farà. A veure quan hi va al Parlamento el gendre d'Aznar, o el cunyat del rei, diu la Sònia, que parla poc, però sap el que diu. Interrompem l'Skipe, jo cagant-me en tot com és habitual en mi i ells, més ordenats que no jo, lamentant-se de les misèries que hem de patir. Per a tot el que s'han compromès a indagar, tenen tot el curs per endavant, però ara se'n van a sopar amb uns amics i supose que menjaran botifarra i beuran cervesa, malgrat que ja porten la seua ració episcopal al pap. Bon profit.