dimecres, 25 de novembre del 2020

QUI CASTIGA ELS MENTIDERS?

 QUI CASTIGA ELS MENTIDERS?

Publicat a SAÓ el dia 25 de novembre de 2011  (El Repunt 47)

No recorde si dir una mentida és un pecat molt gros o mortal i requereix una reparació a fons o si és venial i es perdona amb una avemaria. A la vista, però, que les mentides que s’han dit i es diuen en aquest Estat tan reconsagrat, començant per la gent d’upa, amb el rei que hagué al front (pronuncieu ca-gué), les que han dit i diuen els polítics de tots els colors, com Raxoi, l’Aguirre, Bàrcenas, ducs, banquers i alts comandants, etc. que ningú castiga, és possible que les mentides siguen pecats, però segons qui les diu.  Com la llista dels nostres grans mentiders és llarguíssima, correm el perill que comencem a oblidar-nos-en d’alguns, si cap periodista no fa ràpidament un llibre amb un bon apèndix. 

També hi ha les mentides o fake news que difonen alguns partits i mitjans de comunicació, destacant la televisió i la premsa de l’església catòlica i romana. En aquest cas, aclarir si mentir és pecat o no, té la seua importància, supose, perquè aquesta gent són molt de missa. No sé si els seus confessors els recorden cada dia que si menteixen aniran a l’infern, com ens feien a les criatures de la postguerra quan ens tocàvem l’anguila.

Legalment sé que és un delicte violar el deure de veracitat i que tenen l’obligació de dir la veritat els testimonis i els pèrits davant els tribunals; també que el fals testimoni en causa criminal té una pena superior a la que té en causa civil. No entenc ben bé qui dóna faltes o bones, ni sé quina és la penalització en cada cas, però veient la impunitat amb què deposaren els “testimonis” policials del paròdic judici del Procès, com els del cas Gürtel, etc. supose que dir mentides, a algunes persones els surt de franc, si no els donen una medalla més i els apugen el sou i els galons, que tot pot passar en aquest món.

I les mentides que conten alguns historiadors? Des de catedràtics i acadèmics fins a historiadors de pa sucat amb oli (de chicha y nabo en castellà) molts escriuen barbaritats  extraordinàries. Per exemple i com un mal exemple, hi ha el diccionari de la Real Acadèmia de la Història que menteix descaradament i impunement. I els centenars de llibres i d’opuscles amb els quals s’ha adoctrinat i s’adoctrina el veïnat i especialment els escolars si no tenen la sort de comptar amb mestres espavilats que detecten i denuncien els enganys. Jo recorde que fa més de 50 anys, ja ho fèiem així els joves professors que eixíem de la Universitat renovada i no franquista, o siga que explicàvem la història com Déu mana i no com volia el règim. Totes aquestes mentides històriques, que direm “patriotes” en el pitjor sentit de la paraula, qui les castiga? Si hi haguera Déu podríem dir que ho farà ell mateix, si no ara, en la Vall de Josafat el dia del Judici Final. La putada és que això no s’ho creu ningú.

Tota aquesta fauna fal·laç de què estem parlant, viu d’això de la fal·làcia, de la mentida i com una mentida en crida una altra, no paren (fallacia alia aliam trudit. Terenci). Però no és tan fàcil enganyar la gent com voldrien, perquè les mentides surten a la cara de qui les ha dites i per això el mentider ha de tenir memòria (mendacem memorem esse oportet. Quintilià). Totes les mentides que ha dites Trump, que continua dient i dirà, ja li surten a la cara, encara que ell no vol veure-s’ho, com no vol acceptar que ha perdut les eleccions. Els passa el mateix als energúmens de Vox, a Bolsonaro… Ja veurem si se n’adonen mai.

Un exemple de les mentides que sempre ha tramat i trama l’espanyolisme contra els nacionalistes perifèrics, ja els està eixint i explotant a la cara i és el tema del referèndum català i el Procès. Tot allò encara no ha acabat, perquè les instàncies judicials europees no s’han pronunciat definitivament, avançant, però, per on aniran els tirs: a favor dels catalans. No sé com els nacionalistes carpetovetònics no n’aprenen, ni per què no són bones persones, ni deixen de fer riure. Pot ser que no saben fer altra cosa. No me’n puc estar de citar el profeta Isaïes (59, 3-4), que ja avançava el que havia de passar a Catalunya, 2480 anys després (per això era profeta, perquè se la sabia molt llarga): “obriu la boca només per mentir, a cau d’orella escampeu traïdories. En els tribunals ningú no reclama amb justícia, ningú no pledeja amb lleialtat. Es fieu d’acusacions falses, de proves sense fonament… (59, 3-4)”. La cosa ja venia d’abans i en l’Èxode (23, 1-2) llegim: “no escampes falsos rumors. No vages a favor del culpable donant un fals testimoni…” Hem de confiar que tot el que ha passat a l’Estat aquests quaranta anys dits de democràcia serà estudiat a fons i que cadascú quedarà retratat per a la posteritat. Com jo tinc la certesa que tots hem estat culpables del desficaci que hem patit i patim, serà important que aprenguem a destriar el gra de la palla i, lamentablement, la dreta espanyola ha donat més palla que gra, perquè ens hauria anat millor a tots que aquesta dreta hagués estat més civilitzada i més moderna i hagués sabut trencar els lligams que tenen i mantenen amb el franquisme. Una llàstima per a tots. La culpa dels antifranquistes ha estat haver cregut ingènuament que muerto el perro se acabó la rabia i haver confiat que els “nostres” ho farien tot molt bé.

I hi ha les mentides més grosses i amb tota seguretat pecats mortals, les que ha fet l’església per a posar al seu nom, als registres de la propietat, tot el que han pogut i més. No sols els edificis de culte, sinó els cementiris, pisos per a llogar, col·legis, finques, etc. sense pagar ni un euro de res, tot exempt de contribucions i  lliures de càrregues. Ho han tingut així de fàcil al llarg de la història, perquè sempre han tingut els poderosos de la seua part i les claus del cel per a vendre-hi parcel·les, però especialment ho han tingut millor que mai amb Franco… i amb Aznar!

Finalment i encara que ja hem dit alguna cosa d’ell, acabaré criticant fortament Trump, però també els milions d’energúmens que creuen com ell. Certament hi ha Trump perquè als Estats Units hi ha molts milions de ciutadans que s’identifiquen amb la seua prèdica feixista, xenòfoba i negacionista. El que ha fet el paio és organitzar aquella gent i donar-los consignes, o siga ha fet el mateix que Hitler enardint els alemanys, amb un discurs calcat d’exaltació racial i elitista. És important que els nord-americans culminen l’operació de neteja i que arribe el dia 20 de gener i Biden i Harris prenguen el comandament, perquè s’acabe el malson que els han fet viure (i ens han fet viure a tot el món).