dimarts, 5 d’octubre del 2021

12 D'OVTUBRE; VISCA MÈXIC, MI CUATE

12 d’octubre: Visca Mèxic, mi cuate

El Repunt 64

Article publicat a la revista Saó, el dia 5/10/2021.

A l’hora d’escriure aquest article volia haver recercat en la Bíblia (l’editada per SAÓ) algun passatge per a justificar el que estic pensant darrerament, ara més que mai, perquè altres vegades ja ho he fet. Exactament, pense que estaria molt bé que alguna de les calamitats bíbliques (de l’Antic Testament) caigueren sobre el cap de la sèrie de personatges repulsius que estan fustigant-nos cada dia amb les seues actuacions bàrbares amb què porten el món a situacions pràcticament d’hecatombe. La humanitat, tots els homes i les dones sense excepció, tenim la responsabilitat de no consentir que les distintes colles de facciosos que “governen” el món, el destruïsquen amb la humanitat sencera inclosa. He desistit de recercar el llibre sagrat perquè estem més que advertits que el món pot fer un gran pet i apa, tots a la vall de Josafat i s’ha acabat el bròquil. Estem advertits pels científics i no fem cas, malgrat que el canvi climàtic està en marxa, amb el desglaç dels pols, l’augment del nivell de la mar, les catàstrofes que assolen els continents i les illes, les grans sequeres i les inundacions, huracans i tifons…). I no sols no els fem cas, sinó que encara és pitjor que alguns “polítics” fan gala que no creuen les amenaces de la ciència (Trump, Bolsonaro, Rajoy…). Després parlarem d’Ayuso i d’Aznar.

També estem advertits que la pandèmia que acabem de passar no serà la darrera, sinó que en vindran altres i més dolentes que la covid 19, i encara hi ha qui se’n riu de l’advertència com Bolsonaro, encore un fois. Sabem que els combustibles fòssils, especialment el petroli, són altament contaminants i que s’han de potenciar les energies renovables que no contaminen (Sol i vent)…, però el petroli dels reis i soldans àrabs continuen marcant la marxa dels negocis a escala mundial, arrossegant el preu de l’electricitat i del gas…

Doncs bé, en aquesta situació tan tràgica, és una indecència total i una temeritat de bojos, que les nacions, que els governs, en lloc de posar-se a la feina i salvar el món sols pensen a eixamplar les seues àrees d’influència, sobre altres nacions, amb l’obsessió de formar nous imperis, com fa la Xina; o com fan els vells imperis, com els nord-americans i els russos, tractant de mantenir-s’hi. Els imperis sempre han estat enormement golafres i negatius, perquè les potències s’han empassat pobles i cultures i els han desposseït dels seus béns, de les seues ànimes. L’exemple més immediat és el d’Espanya, que conquistaren per al seu profit, gran part d’Amèrica i altres terres per Àfrica, Àsia i Oceania. Destruïren aquells pobles dominats i els canviaren llurs llengües, cultures i Déus, imposant-los la llengua, les lleis i els Déus dels castellans invasors. Els partidaris d’aquella desfeta, com Ayuso i Aznar, diuen que els civilitzàrem i cristianitzàrem. Gràcies als seus ídols que aquells pobles no obliden la seua història i gràcies que els seus llibres, començant pels escolars, expliquen com eren abans de ser derrotats i conquistats; com foren reduïts i postergats; posteriorment, com ressorgiren i reclamaren la independència, per la qual lluitaren fins que l’aconseguiren. Ara que estan commemorant els corresponents centenaris de llurs independències, que aconseguiren lluitant contra els espanyols, ho expliquen encara més.

Els seus himnes oficials diuen clarament i la gent els canta a cor obert, que lluitant es tragueren de sobre la “raça ibèrica”, a la qual esperen amb els canons preparats per si tornen a intentar-ho (himne del Perú). I recorden que es tragueren de sobre les cadenes de la monarquia i l’esclavitud (Uruguai, Bolívia, Equador). I com aquesta és la doctrina oficial de la major part d’aquelles repúbliques, així ho pensen els seus historiadors i els seus polítics. Per aquest motiu, el president de Mèxic ha reclamat que els espanyols han de demanar-los perdó pel genocidi que els infligiren. Naturalment, el Papa,  que és argentí, pensa el mateix que els sud-americans, i en nom de l’església ha demanat perdó pel mal que els causaren.

Com era d’esperar, s’ha produït la reacció dels bojos i caps de bonyigues neofeixistes espanyols. Líders de Vox i del PP (Abascal, Aznar i l’Ayuso) han atacat al Papa i al president mexicà pel què han dit. Lopez Obrador li ha recordat a l’expresident espanyol que el seu cognom ve d’asno; la tristament famosa presidenta de Madrid ha recriminat al Papa les seues paraules que “sembla mentida que les haja dites un católico”. Així les coses, la fantasia de la madre patria està en l’aire i ningú en parla…

Amb mentides no s’escriu la història, sinó amb veritats i això vol dir que les potències europees han d’assumir l’enorme responsabilitat d’haver conquistat aquelles nacions paganes amb l’objectiu d’explotar-les, en molts casos fins a l’extenuació, reduint llurs poblacions a la condició d’esclaus. En realitat, la història colonial és una vergonya per a Europa, especialment per als qui més se n’ocuparen: Anglaterra, França, Països Baixos, Portugal i Espanya (quedem exclosos els veïns de la corona catalana-aragonesa, que teníem prohibit participar-hi, per decisió de la reina Isabel dita la catòlica, amb el consentiment del bocamoll rei Ferran, també catòlic, quina parella!). Finalment s’hi afegiren Bèlgica, Alemanya, Itàlia i els Estats Units. En aquelles terres sotmeses no guarden un bon record de les metròpolis, a excepció de les classes dirigents criolles, que són els qui en varen treure profit sotmetent-se a les respectives corones i, a l’hora de la independència, canviant de camisa ràpidament i posicionant-se a favor seu.

Aquesta història no coincideix en absolut amb la que ens han contat tota la vida a les nostres escoles, ni amb la que contaven quan ens adoctrinaven amb idees imperialistes i finalment feixistes, ni amb la que continuen explicant en les televisions espanyoles, però és la història dels pobles colonitzats i independitzats. Dos exemples: a Algèria i el Senegal, mentre van romandre sota el domini francès, a les escoles explicaven la història francesa, de nos ancètres les gaulois, dels nostres avantpassats els gals; l’objectiu era afrancesar les criatures. Ací, Franco va decidir que Guinea, Ifni i el Sàhara eren “províncies espanyoles” i per tant s’hi estudiava la història d’Espanya, com si les criatures de Fernando Po foren de Guadalajara de tota la vida. Les coses, però, són com són i es poden camuflar un dia i un temps, però finalment la veritat surt a la cara. Ni els xiquets algerins i senegalesos tenien res a veure amb la Gàl·lia, ni els saharauis i guineans tenien res a veure amb el Gran Capitan. Tot eren maniobres imperialistes i feixistes.

I és per tot el que hem dit que se m’ocorren una sèrie de coses males per a aplicar a la fauna analfabeta i carpetovetònica amb què ens hem divertit avui: Aznar i l’Ayuso haurien de repetir l’escola primària, curs a curs, no podent exercir cap càrrec polític mentre no els aprovaren. S’hauria de vigilar que anaren a escola i que les avaluacions foren fetes per tribunals honestos. Aquesta parella, més Casado i Abascal, haurien de fer cursos de recuperació, impartits per professors seleccionats a les universitats americanes d’Argentina, Mèxic i Cuba. Les televisions espanyoles haurien d’emetre documentals de totes les ex-colònies, presentats per professors natius, posant especial interés a acompanyar les explicacions amb l’audició i l’explicació dels respectius himnes nacionals. Aquestes mesures serien molt positives per a començar a recuperar la confiança dels pobles indígenes.

Com d’ací no res serà el 12 d’octubre, aquest article és la meua tradicional contribució a l’efemèride, com faig cada any. Visca Mèxic, mi cuate!