dissabte, 30 d’octubre del 2021

SEGONS LA DRETA, NO VAL PENEDIR-SE

 

SEGONS LA DRETA NO VAL PENEDIR-SE

 Article publicat a Levante-EMV el dia 30 d’octubre de 2021

 Malgrat que la gent d’ETA ja fa 10 anys que deixaren les armes per fer política institucional i legal i malgrat que han reconegut el dolor que causaren i que va estar un error el que feren, i malgrat que s’han penedit, la recalcitrant dreta espanyola ha dit que no és suficient. En el món civilitzat, molts moviments revolucionaris que han practicat la violència han anat posant punt i final a les guerres que mantenien i han arribat a acords amb les societats i els governs, que han donat per bons aquests canvis d’actitud, perquè han entès que era preferible la pau i posar fi a la guerra. Així acabà la guerra de Secessió dels EEUU, o la dels independentistes irlandesos, i darrerament, les guerrilles sud-americanes, asiàtiques i tot el caos bèl·lic dels Balcans, etc. Alguns d’aquells líders rebels acabaren essent presidents de llurs països (De Valera; Arafat, Ben Bella, Mugica...).

 Crec que ací encara perviu la santa inquisició, de quan els acusats d’heretgia eren torturats fins que reconeixien que estaven posseïts pel dimoni i, tant si se’n penedien com si no, eren igualment cremats a la foguera; no hi havia perdó ni escapatòria, havien de porgar amb foc. Una ciutat occitana, acusada d’acollir heretges, fou condemnada a ser arrasada i quan algú advertí que no tots els ciutadans eren heretges, el capità que dirigia l’assalt ordenà que tots a degolla, que Déu ja triaria les ànimes dels bons i se les enduria al cel.

 Ser civilitzat significa ser just i així ho entenem. Podem tenir com a referència la mateixa justícia que, llevat d’alguns casos, condemna els dolents i perdona els penedits i els rehabilita, fent-los pagar pel que han fet; al remat, però, hi ha el perdó. En aquest estat, algú els hauria d’explicar als molt catòlics dretans, el valor del perdó en la fe que diuen que professen. Tot al contrari, alguns encara justifiquen els assassinats del franquisme, que encara no han condemnat, ni han demanat perdó a les víctimes, ni han reconegut que allò no havia d’haver passat. Haurien d’entendre el que ha passat a França on el mateix president Macron ha demanat perdó pels assassinats d’argelins, a mans de la policia, fa 60 anys. Ací encara tenim cadàvers d’antifranquistes soterrats per tot arreu i sumaríssims il·legals sense revisar, mentre els mateixos franquistes reclamen, molt hipòcritament, que s’ha d’oblidar tot allò, passar pàgina i amén Jesús.