diumenge, 22 de maig del 2022

CAL SALVAR EL REI QUE HAGUÉ?
Publicat al facebook el 22 de maig de 2022
 
El cas del rei que hagué (cal pronunciar k’agué) no te res a veure amb el del soldat Ryan, excepte en els esforços que s’esmercen en ambdós casos. Al soldat, que es troba immers en el desembarcament de Normandia, les autoritats militars ianquis decideixen que se l’ha de salvar, perquè allí mateix han mort tres germans seus i la institució militar, que és responsable d’haver enviat tots aquells soldats a la guerra, ha de rentar-se la cara davant el poble nord-americà, salvant el quart germà Ryan que queda viu de la massacre.
En el cas del rei que hagué, també les institucions públiques, especialmente la corona, han d’intentar salvar el Borbó que queda, després de la massacre que acaben de patir per culpa del mateix monarca, infantes, gendres i descendents, implicats tots en afers en els quals el poble està implicat passivament (també fent-se càrrec de les despeses) i que ni la moral més elemental pot veure amb bons ulls, malgrat la complicitat dels garants (l’església?) d’aquesta moral, ni les lleis, si no haguessen estat condicionades pels absurdes inviolabilitats, prescripcions i arxius de causes.
Contràriament, mentre en la pel•lícula del soldat Ryan, que en el fons és antibel•licista, els espectadors acabem solidaritzant-nos amb el pobre soldat Ryan i no amb els responsables de la guerra mundial, en l’afer del rei que hagué, els espectadors no ens solidaritzem (no devem fer-ho) amb els responsables del que ha passat. Supose, però, que als mitjans de comunicació (tots) els ha estat més a compte haver participat en l’espectacle de salvar el rei que hagué (alguns ho han fet tapant-se el nas, però això no els disculpa). Respecte de les actituds dels partits polítics, ha quedat més que clar, claríssim, que la dreta, com sempre, és monàrquica i botiflera; mentre que l’esquerra és republicana i democràtica. Les properes eleccions generals (també les autonòmiques i municipals) haurien d’entendre’s com el referèndum que mai s’ha fet, a favor de la monarquia o de la república.