dimarts, 12 de maig del 2020

GARROTADA I MUTS I A LA GÀBIA



 GARROTADA I MUTS I A LA GÀBIAPublicat a Levante-EMV el dia 12 de maig de 2020
El món el formem centenars de nacions o nacionalitats, algunes de les quals han esdevingut estats; altres, com nosaltres, aspirem a ésser-ho i per això som nacions sense estat o irredentes. Una nació-estat creu que la d'ells és la millor i s'enfronten a les nacionalitats sotmeses, que també s'ho creuen d'elles mateix i que aprofiten els moments de crisi per a apujar el to de la reivindicació. Simplificant, aquest és el motiu de l'encabronament permanent entre Espanya i les nacions perifèriques de la península; Portugal ja ho solucionà aconseguint la independència.
Sempre que Espanya pateix una crisi, com la d'ara pel coronavirus, als patriotes de pata negra, que són «ells», els entren ganes de fotre garrotades a les nacions altres que la seua, que som nosaltres. Ho fan per la frustració de veure que fracassen i això no poden pair-ho i cerquen un boc expiatori (ells diuen chivo); mai pensen que la culpa dels seus errors la tenen ells. Si no fossen tan obcecats, podrien evitar entropessar amb la mateixa pedra, però no ho fan o són incapaços, i per això, més o manco cada cent anys, hi ha una sotragada i la tragèdia es repeteix i tenim bregues. Nosaltres no hem guanyat sempre, però tampoc ho hem perdut tot; ells, malgrat la tropa, els capellans i els cacics, tampoc ho han guanyat tot; o siga que ells han perdut més. Em remet a la història.

La manera com ha actuat el govern de Pedro Sánchez en el tema del coronavirus és molt significativa del que dic. Gran part dels governs han fet el mateix que el d'ací o paregut i, com tots estaven desprevinguts, tots han tingut encerts i comès errors; Sánchez, doncs, ha fet el que ha pogut i moltes gràcies. Ara bé, reconèixer-ho no lleva que critiquem les maniobres que ha emprat contra els governs de les autonomies, menystenint-los especialment el català. I hem de criticar-ho i protestar perquè, contravenint la mateixa Constitució, que ells sempre han dit que era sagrada i intangible, s'ha «apropiat» de les competències de les autonomies; sense aplicar cap article 155, sinó il·legalment. «Era necessari», diuen; Probablement que sí, però les coses es fan d'altra manera.

En aquest Estat, a la dreta i als socialistes, per dir solament els grossos, els fan nosa les autonomies. Mane qui mane, a la Moncloa els va millor la confrontació permanent i l'enervament de les passions, perquè els dóna vots i tenen obsessió pel poder exclusiu. Encara que la Constitució diu que Espanya és una nació de nacionalitats i regions, a ells els va més l'España una y grande. Tampoc els ve de gust que no hi haja una llengua, la d'ells, sinó diverses; ni una religió catòlica i oficial, sinó moltes.... Així que, en quant poden, ens foten garrotada i tots muts i a la gàbia. Ells no tenen remei, ni nosaltres, uns tontos del culo, tampoc.