dissabte, 31 d’octubre del 2020

DESPROPÒSITS DELS POLÍTICS

DESPROPÒSITS DELS POLÍTICS

 Publicat a Levante-EMV, el 31 de novembre de 2029

 Molta gent, especialment la més senzilla i de base, no podem comprendre que els polítics facen el que conten a la televisió. La sensació és de descrèdit, de deshonra, i de que els polítics són una ruïna i un despropòsit. Amb la inclinació d’alguns a posar la mà al calaix, i la de tots a garantir-se uns suculents sous; amb la prodigalitat a malversar els cabals públics en obres faraòniques i nútils; i ara mateix, amb l’actitud quasi negacionista d’alguns polítics, d’Ayuso especialment, que està més interessada a defensar els interessos de “los suyos”, posant en risc la salut dels ciutadans de les barriades per protegir l’alta economia, la de l’oci, el turisme i la bona vida dels barris rics de Madrid... Exactament com fa Trump, que és un altre i enorme despropòsit per als nord-americans.

 

La humanitat sencera (també els animals), tenim uns models o paradigmes segons la manera distinta de pensar i de veure el món. En política, els paradigmes solen ser els respectius líders dels partits i amb aquesta gent funciona la fórmula a més dreta, menys  democràcia; hi ha les tribus centristes, que no són ni carn ni peix; i hi ha l’esquerra i els de més a l’esquerra. Dir tot açò és una bajanada, però com massa vegades les coses més evidents s’obliden, venen les confusions; per exemple quan Casado s’ha desviat cap a l’extrema dreta i  l’Arrimadas també, abandonant el centre; o com quan els socialistes giren cap a Ciutadans... També ens passa el mateix a nosaltres, els països del sol naixent o catalans; que ningú tire coets. Quins despropòsits!

 

Si al mal comportament dels polítics afegim llurs maniobres desviacionistes, la confusió que es genera entre el poble és evident. Per això també haurem d’exigir, a més de transparència en els comptes, coherència entre allò  que prediquen i el que fan. No estic en contra dels pactes polítics entre partits diversos i enfrontats. Jo pactí a Silla amb PP, UV, EU i Bloc, total nou regidors i cadascú d’una mare i m’elegiren alcalde; fou un pacte de conveniència profitós per al poble. Els pactes, si són bons, s’han de fer. Ara mateix els partits que han signat el pacte de Toledo haurien d’acceptar la proposta de Sánchez de declarar l’estat d’alarma durant vuit mesos, perquè serà un pacte de conveniència profitós per al poble. No signar la proposta serà un altre i greu despropòsit.