dissabte, 3 d’octubre del 2020

VOCABULARI DE LA MALA GENT

 

VOCABULARI DE LA MALA GENT

 Article publicat a Levante-EMV el 3 d'octubre de 2020

Sempre he tingut la impressió que els espanyols tenen més vocabulari que nosaltres per a referir-se a la mala gent i com un exemple poden cercar el mot castellà truhán i els seus sinònims, que són més de vint (bergante, bribón, camandulero, estafador, granuja indeseable, marrullero, pícaro, sinvergüenza...). Contràriament, nosaltres sols tenim mitja dotzena de sinònims de truà. L’abundància de mots per a designar una cosa vol dir la gran abundància d’eixa cosa i la necessitat de fer matisacions. Passa com als esquimals que tenen més de vint mots per a referir-se al gel i sols un per a l’arena, i exactament al revés els passa als saharians.  

Aquesta reflexió també l’he feta en altres moments per a comparar mots insultants i denigrants en què l’espanyol és una llengua més productiva que nosaltres. Fins i tot en el cas de moltes onomatopeies, per al soroll de trucar a la porta tenen dotze onomatopeies: blam, blam/ pam,pam/ pum, pum/ toc,toc... Nosaltres només dos: pam, pam, i toc, toc. És evident que nosaltres no som ‘la gent que truquen de matinada’ (cançó de Maria del Mar Bonet), no truquem amb males intencions i procurem no fer massa soroll, per no molestar massa.

Recomane que algú estudie el tema amb profunditat, perquè pot explicar moltes coses del nostre sentit comú, bon gust, capacitat de resignació i fins i tot de la nostra història. Sense obviar, però, que tampoc som uns bocamolls, i que també sabem insultar i bramar quan toca i amb paraules grosses. Però, no és d’això que volia escriure i segurament m’hi he enrotllat, capficat com estic pel comportament absolutament truà del PP de Madrid.

El temps que s’ha perdut en lluitar contra la pandèmia, per culpa dels governants madrilenys, ignorants, insolidaris i classistes, és inexplicable i imperdonable. Espere que també denunciable, no sols per la població treballadora madrilenya, que ja ho està fent, sinó pel govern central i la fiscalia. Tant de presumir que Madrid és España, han perjudicat greument els madrilenys i madrilenyes i també l’economia de tot l’estat, perquè a tot el món es parla que vindre ací, especialment a Madrid, és un perill. Aquests patriotas espanyoles de pacotilla, concretament Ayuso i tot el PP de Casado que l’han animada, han fet un mal enorme i irreparable a tots, que els economistes haurien de calcular ja. I que ningú s’oblide dels Ciutadans, perquè són els còmplices del desastre.