dijous, 6 de juny del 2013

ESQUERRA UNIDA I EL PREU DE L'AIGUA POTABLE A SILLA

ESQUERRA UNIDA I EL PREU DE L'AIGUA POTABLE A SILLA
Article publicat a el Punt/Avui el dia 6 de juny de 2013

Gràcies a la investigació iniciada pel regidor d'EU, Valentín Mateos, sabem les raons per les quals a Silla estem pagant l'aigua potable més cara que a cap altre poble de València, inclosa la capital: perquè l'ajuntament no s'ha oposat a les apujades que ha fet l'empresa. Sembla mentida, però és així.

La informació que el preu de l'aigua que paguem a Silla és elevadíssim, jo ja l'havia avançat; primer en octubre i verbalment informant algun regidor; posteriorment, veient que ningú no feia res, ho vaig denunciar en tres articles publicats al Punt (16 de desembre, 18 d'abril i 22 de maig). En tots els casos reclamava l'actuació dels polítics, ja que, segons jo deia, “no fan res, ni els qui manen ni els qui volen manar; res”. Al cap de mig any llarg, un regidor ha fet alguna cosa, el d'EU.

Fou en octubre que l'empresa subministradora presentà la petició de revisió de preus, que és preceptiu que l'aprove l'ajuntament. El nostre il·lustre govern municipal tenia 30 dies per a contestar si l'acceptava o no, però deixaren passar el temps. Finalment l'empresa elevà l'apujada a la Comissió de Preus de la conselleria d'Indústria, que l'aprovà. O siga que ha estat per la desídia de l'equip del govern municipal, que ara estem pagant l'aigua tan cara!

Per tal d'arribar al fons de la qüestió cal saber si els tècnics de serveis i de medi ambient i el secretari de l'ajuntament, havien fet algun informe; en quina data i en quin sentit? També és important saber quin dia entrà la petició de la pujada de preus en l'ajuntament; quin dia tingué la petició damunt la taula, l'alcalde; quin dia la donà a conèixer a la comissió de govern. Ja sabem que a l'oposició la presentà fora de termini.

Ja posats, jo li suggerisc a Valentín que veja també d'aclarir-ho tot sobre els recàrrecs que porten els rebuts de l'aigua: pel cànon de sanejament i pel tractament de residus, que pràcticament representen el 50% de les factures. Hem de saber que estem pagant, com em preguntava jo en desembre passat, pels “furts milionaris i la malversació de fons, fets pels gerents d'Emarsa, tots del PP”.

I jo encara anava més lluny, perquè en aquell article demanava saber quina part del rebut de l'aigua correspon als compromisos de l'anterior corporació amb l'empresa, entre els quals hi ha, o hi pot haver, algun sou camuflat a algun polític... I més concretament quina part correspon a l'edició d'un llibre absurd sobre les excel·lències turístiques de Silla.

Finalment també crec que seria important comprovar si l'empresa concessionària ha respectat totes les exigències del plec de condicions. Cal recordar que la concessió del subministrament de l'aigua a l'empresa que s'encarrega, fou rocambolesca i molt poc clara. Com els tècnics municipals se la jugaren recolzant Aquagest, coneixeran perfectament l'intríngulis de tot plegat i podran informar.

I ja posats, suggerisc a Valentín Mateos que investigue si l'empresa ha complert amb l'obligació de revisar tot el sistema d'evacuació de pluvials, especialment els punts més perillosos de la ciutat (Sant Rafael, tota la Rambleta, i la plaça d'Espanya) perquè és on més s'acumulen els residus sòlids, que poden provocar, o augmentar, el perill de les inundacions. Que demane un informe a l'empresa.

D'ací uns dies Aquagest girarà els rebuts del segon trimestre. Ens tornaran a fotre una altra canyada, per tot el que hem explicat i l'ajuntament i l'empresa seran els responsables de la indignació popular, si no són capaços de plantejar una rectificació. Els partits de l'oposició també haurien de prendre postura i adoptar alguna decisió valenta.

Finalment el poble, o siga els qui paguem, amb tantíssima gent que està en una situació d'absoluta precarietat, hauríem de fer alguna cosa, menys callar. Tot plegat, la situació és tan negativa i tan indecent que dóna vergonya, a més d'indignació. No té res a dir l'alcalde? I els regidors d'hisenda i de serveis municipals? A la pàgina webb de l'ajuntament no he llegit res al respecte.