dijous, 27 de juny del 2013

TOTS "PAL" SAC I EL SAC EN TERRA

TOTS "PAL" SAC I EL SAC EN TERRA
Article publicat a el Punt/Avui el dia 27 de juny de 2013

Despús-anit no s'aprovaren els pressupostos de 2013. Un sol vot, un, que s'haguera abstingut hauria estat suficient per a tirar endavant l'instrument de govern més important que té un ajuntament, i el PP no ha estat capaç d'aconseguir-lo, o el que és el mateix, ha fracassat estrepitosament. El PP s'ha de plantejar seriosament la situació d'ingovernabilitat de Silla, de la qual té tota la culpa.

Però no sols el PP, perquè tots els partits de l'oposició han de fer una reflexió profunda sobre el que ha passat, perquè Silla no es mereix patir aquest desastre i viure condemnada a la paralització més absoluta, precisament en uns moments econòmics tan delicats com els que estem patint. Un polític em resumia la situació del ple municipal de despús-anit com d'immaduresa política general, de tots.

L'argument majoritari de l'oposició era que no es dediquen suficients recursos al pla d'ocupació i a benestar social, conceptes que els populars asseguraven que tindrien en compte, però que no explicaven com, ni d'on anaven a treure els recursos adients.

Resumint les posicions de cadascú, EU proposava posar dos regidors de l'oposició en la Junta de Govern i que no es feren bous, o en cas contrari votaria negativament. El Verd, com està fent des del primer dia, es manifestà que no, que no i que no; a més, anunciava que si s'aprovaven els impugnaria, per una irregularitat en les factures que no estaven reconegudes. E2000 profetitzava que ells eren la solució i que ja ho arreglarien quan els tocara fer-se amb la vara i que, mentrestant, votarien que no. El PSOE féu una proposta dramàtica i impròpia d'un partit socialista: tirar 40 treballadors al carrer, per a estalviar un milió d'euros.

Pel que fa al regidor nacionalista de Compromís, Josep L. Melero, fou el més reflexiu i positivista, perquè davant de l'evidència que no hi hauria pressupost, proposava acabar la relació de llocs de treball (RPT) i començar en octubre la preparació del pressupost de 2014. Era la proposta més realista, donades les circumstàncies.

El PP per la seua banda, amb l'alcalde Serafín Simeon lamentant-se com un Jeremies, despús-anit estaven com bojos, jurant que no s'esperaven el fracàs que els caigué a sobre. Sembla que confiaven amb el regidor d'EU, Valentín Mateos, amb qui havien arribat a avançar en les negociacions, però de manera insuficient, pel que es veié; o potser és que Valentín tinga el pensament als Estats Units...

Així que finalment ha passat el que no havia d'haver passat, que els nostres regidors, tots, els 17, han fracassat. Ara hauran de donar les explicacions al poble, començant pel partit que governa, que és el que pitjor ho ha fet, és evident. Ni l'alcalde, ni el regidor d'Hisenda han estat capaços d'arribar a un mínim compromís amb ningú, i per tant han fracassat, però, què han fet els més veterans i més avesats a fer política, Isidro Prieto i Carlos Primo, que eren l'esperança dels populars? Quina explicació tenen per a justificar la seua incapacitat i inoperància?

Com jo mantinc des de sempre una posició clarament a favor d'arribar a acords, perquè entenc que és l'obligació dels partits que es presenten a unes eleccions fer que el poble es puga governar, lamente també que cap dels quatre partits democràtics de l'oposició hagen sabut facilitar les coses, presentant en temps i forma i no a darrera hora, les seues propostes i intentant arribar a acords.

Des de l'esquerra crec que deuria d'haver estat més fàcil presentar unes propostes de caire progressista i forçar els del PP a assumir-les. Per exemple, aquestes quatre: deixar de patrocinar els bous i que a partir d'enguany qui vulga que se'ls pague, com fan les falles; acceptar la proposta del sindicat CGT de reduir els sous més alts dels funcionaris i polítics, a canvi de no fer fora cap treballador; destinar a les polítiques d'ocupació i de benestar social partides més substancioses, a canvi de reduir les despeses de festes i d'oci; i sobre tot obligant al PP ha plantar-se davant de la Generalitat exigint-los el milió d'euros que ens deuen.

Com el que ha passat és tot el contrari, ningú ha proposat res positiu i o realitzable en temps i forma i, per tant, s'ha fracassat, esperem que ens arriben les explicacions que tots els partits estan obligats a donar als ciutadans d'aquest castigat poble de Silla. Confiem veure les explicacions de l'alcalde i del PP a la web municipal, on podrien, també, fer-se públiques les explicacions dels altres partits.

Per descomptat, les pàgines del Punt Avui estan obertes en tot moment a la col·laboració dels representants polítics i ara, concretament, per a acollir les explicacions pressupostàries pertinents.