dijous, 13 de juny del 2013

PRESSUPOSTOS EN "STAND-BY"

PRESSUPOSTOS EN "STAND-BY"
Article publicat a el Punt/Avui el dia 13 de juny de 2013

Quan un govern presenta uns pressupostos per a la seua aprovació, especialment si no compta amb la majoria i depén d'algun vot de l'oposició, li pot passar que s'aproven, o que no s'aproven, o que es queden en stand-by o siga a l'espera d'alguna gestió, d'algun retoc que els faça més digeribles i/o aprovables. Aquest darrer cas és el dels pressupostos de Silla per a l'any 2013, que a falta d'un vot o d'una abstenció, encara no s'han aprovat, quan ja portem mig any d'exercici, de manera que Silla continua sense pressupostos, ni sense haver prorrogat els anteriors.


Per començar, l'oposició que els ha d'aprovar, els reberen encara el divendres passat, sense temps d'estudiar-los, ni de debatre'ls al si dels respectius partits. I tenint en compte que els d'enguany són uns pressupostos reduïts a la mínima expressió, donada l'extrema precarietat de l'erari públic i la negativa del ministre Montoro a llençar-nos un cable, com confiaven aconseguir els populars, que s'han quedat tocant-se el nas.

En la situació d'extrema precarietat, els populars han anat reajustant les partides pressupostàries, però amb el màxim secret i “ fent malabarismes”, com afirmava l'alcalde. Així sembla que han pogut evitar la retallada que estaven disposats a pegar en el tema de personal. També, segons han dit, ha estat important, gràcies a les millores en la recaptació, i a la revisió de contractes, rebaixar l'enorme dèficit que arrossega l'ajuntament.

Els partits, però, donen molta importància a saber tot sobre els pressupostos, i, per exemple, volen saber a què es destinaran els euros destinats a festes. En aquest punt semblen coincidir els tres partits d'esquerra, PSPV, EU i Compromís. En el cas d'aquest tercer partit es recorda que l'any passat féu la proposta de retallar els dies de bous a quatre, i de no posar la plaça. EU també feia una proposta similar. Els pressupostos que ha presentat el PP no detallen res.

A banda del tema del pressupost de festes, que l'oposició vol conèixer al detall, ja que hi ha el capítol de bous i altres partides sensibles, sobre tot els partits han manifestat el seu interès a estudiar-los millor i a donar-los a conèixer al veïnat, començant pels respectius partits. Per això han imposat la seua majoria de 9 vots i han obligat els populars a tornar a dur el projecte al proper Ple del dia 25. Com deia el regidor de Compromís, Melero, “si hem arribat fins el mes de juny sense pressupostos, ara no cal tindre presa per aprovar-los”.

Els quinze dies de demora imposats per l'oposició són, segons el regidor nacionalista, “per a estudiar els pressupostos convenientment, fer les propostes en positiu que creguem convenients i comunicar eficientment la nostra postura a la població”.

En aquest sentit, al llarg del temps que portem de legislatura, els partits han ajudat el govern minoritari del PP a tirar endavant, per tant han estat molt responsables i han fet possible la governabilitat del poble. Concretament el PSPV ho féu quan aprovà el Pla de Pagament a proveïdors, reconeixent que el forat que havien trobat els populars l'havien fet ells en l'anterior legislatura. Lamentablement l'esforç dels socialistes no serví de res, perquè el pla fou desestimat pel govern de Madrid, però per ells no fou.

També ha col·laborat EU, que proposà un increment del 50% de l'IBI, a partir de la tercera propietat, pensant sobre tot en els bancs, proposta que no prosperà, però que hauria suposat un important increment en els ingressos municipals. També s'abstingué en l'aprovació dels pressupostos de 2012, perquè segons el seu regidor Valentín Mateos, “no volien entrebancar l'acció de govern”.

Amb tot, el partit que més col·laboració ha prestat ha estat Compromís. Ho féu en els pressupostos de 2012 a condició que es fera una nova Relació de Llocs de Treball, per a estalviar recursos econòmics, cosa que el PP no ha fet encara. Compromís també desbloquejà la licitació de la contractació de la neteja viària i la recollida del fem, amb un estalvi de 50.000 euros. I tot al llarg d'aquest temps, Compromís ha fet una sèrie de propostes que han estalviat uns dos milions d'euros a l'erari públic.

És en aquest context d'anteposar el bé comú al sectarisme i al partidisme que han demostrat aquests partits, que no s'entén la manera poc sincera i ocultista del procediment del govern municipal en la tramitació del projecte de pressupostos. Dir a darrera hora que han pogut maniobrar per aconseguir ajustar millor els pressupostos, amb partides ocultes, no és una manera correcta d'actuar, sobre tot si s'està en minoria. L'oposició té tot el dret a conèixer fins i tot els detalls del que han de votar i, per tant, a deixar-ho tot, de moment, en stand-by.

Salta a la vista que la solució dels problemes econòmics municipals està en la millora de la gestió, augmentant la recaptació i disminuint les despeses, però sobre tot si l'administració autonòmica compleix amb els seus compromisos amb Silla i paga el que ens deu. En aquest sentit, l'anunci del ministre Montoro d'augmentar les transferències a les autonomies perquè paguen als municipis el que els deuen, pot ser la salvació d'aquesta legislatura.

Ara cal esperar les negociacions que Compromís, EU i el PSP s'han compromès a fer amb el PP, amb propostes alternatives, amb modificacions, etc.; sobre tot, amb diàleg. Tenen quinze dies per a arribar a aconseguir-ho pel bé de Silla i paga la pena que ho intenten.