dijous, 10 d’octubre del 2013

SILLA: L'AIGUA CLARA I EL XOCOLATE ESPÈS

SILLA: L'AIGUA CLARA I EL XOCOLATE ESPÈS
Article publicat a el Punt/Avui el dia 10 d'octubre de 2013
 
Sembla que, per fi, s'ha reconegut que és veritat el que hem estat denunciant des de fa tant de temps: que estem pagant l'aigua massa cara, més que cap altre poble de l'Horta, inclosa la capital! Ho vaig denunciar fa més d'un any ací, en el Punt/Avui, pensant que el govern municipal i els partits se'n farien càrrec, però no fou així. Tornàrem a insistir les vespres de Nadal passat, i tampoc res. Hagué de passar més de mig any i quan ja no ens ho esperàvem, per fi EU aprofità l'oportunitat i ho denuncià al Levante.
I durant tot aquest temps, el veïnat hem continuat pagant l'aigua tan cara, sense que se'ns donaren explicacions, ni per l'empresa subministradora, ni per l'ajuntament? Exactament, això és el que ha passat.
Nosaltres sempre hem reclamat un informe dels tècnics de serveis municipals. L'informe tècnic, que per fi han fet els responsables, ens dóna la raó: l'empresa concessionària, AGUAGEST, “ha modificat el model de cobrament als veïns sense el vist i plau del ple municipal”. Ho ha fet modificant els trams tarifaris i incrementant els preus. I la part més grossa: ha estat fent-ho així de malament des de l'any 2009!
O siga, si en 2009, qui estava d'alcalde era Baixauli. I des de 2011, fins avui, qui està d'alcalde és Serafín. Si el tècnic de serveis, durant tots aquests anys, ha estat Pepe Valero i el de medi ambient, Josep Villalba. Què diuen aquests quatre il·lustres senyors en el seu descàrrec?
Segons l'empresa concessionària, presentaven les notificacions de l'increment de preus però l'ajuntament no els deia res i per això les donaven per aprovades. I la comissió de preus de la Conselleria d'Indústria per què donava el vist i plau? Perquè entenia que l'ajuntament estava d'acord!
En conclusió, doncs, aprofitant la desídia municipal i la de la Conselleria, AQUAGEST ens ha aplicat tres apujades de preus, la del 2009, la del 2011 i la d'enguany! I els veïns i les veïnes de Silla estem pagant-los l'aigua com ells volen, injustament.
Ara, quan estem arribant al final del 2013, l'alcalde ens anuncia que van a obligar que ens tornen els diners cobrats de més, o siga durant gairebé 5 anys. Quina alegria que tindrem si és així, perquè falta veure la reacció de l'empresa per a oposar-se i la capacitat política del ple municipal per a imposar-se. Jo crec que l'ajuntament té arguments per a denunciar l'adjudicació de la concessió, per incompliment del contracte, per tant, crec que s'ha d'anar a per totes.
De moment, però, un regidor de l'oposició ja m'ha dit que pensa que l'empresa no voldrà pagar. M'he quedat de pedra i molt preocupat i per això ho conte, perquè desitjaríem que cap regidor es deixe enrotllar per la concessionària (que, per cert, aconseguí la concessió engalipant uns quants regidors, com ja contaré algun dia).
Vull recordar que fa anys, quan era regidor del Bloc (que ara és Compromís), plantegí la qüestió de fer pagar a l'ajuntament d'Almussafes la part de la contribució que cobra de la Ford, proporcional als metres quadrats que pertanyen al nostre terme municipal. La reacció de Baixauli (alcalde) i Porras (regidor d'urbanisme) va ser la mateixa que la de l'actual regidor: que Almussafes no voldria pagar, em digueren. Ara, que l'empresa no voldrà pagar, m'ha dit el regidor de l'oposició. I què?
En el cas de la Ford, l'ajuntament d'Almussafes es resistia, en efecte, i no volia pagar, però finalment ens pagaren el que ens corresponia i, des d'aleshores, continuen pagant-nos cada any. Quan un polític creu que té la raó ha de lluitar per a imposar-la, sobre tot si es tracta dels diners dels ciutadans.
Per acabar vull insistir que aquest afer ha posat de manifest la falta de “sensibilitat” dels nostres polítics i dels tècnics, que han incomplert la seua obligació, de vigilar i controlar l'empresa concessionària. Són els dos alcaldes que he nomenat, els regidors d'obres i serveis corresponents, els tècnics, els secretaris i també tots els regidors de l'oposició. Faig l'excepció, evidentment, del regidor d'EU, Valentín Mateos, que ha actuat molt bé.
Hi ha més coses, que també he suggerit al llarg d'aquests mesos. S'ha de fer un estudi tècnic de les obres que l'empresa concessionària ha realitzat en el poble i que els estem pagant i, sobre tot, si també estem pagant per altres coses, com la guia de Silla de Paleta d'Ocres i algun contracte camuflat.
Altra cosa és el tema del cànon de sanejament (Epsar) i la taxa de tractament de residus (Tamer), que també paguem juntament amb l'aigua. Silla no ha recorregut cap d'aquestes quotes, com han fet altres pobles, especialment per tot l'escàndol de lladres de la planta de Pinedo. Aquest és un altre tema, que confiem que els nostres polítics sabran estudiar, perquè una de les seues obligacions és vigilar les rateres i defensar les butxaques del veïnat.